antibiotikumok

Sikeres női kutatócsoport-vezetők a HCEMM-ben

A HCEMM, azaz a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ több női kutató számára is nagyszerű karrierlehetőségnek bizonyult az elmúlt öt évben. A kutatóinté­zet főként az egészséges öregedéssel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre összpontosít.
2023.05.29. Hírek

Antibiotikumok és ellenálló baktériumok

Miért ellenállóak a baktériumok a még forgalomba sem került antibiotikumokkal szemben? Vajon megoldható, hogy a jövő antibiotikumai egyszerre gyűrjék le a baktériumok ellenálló és fertőzőképességét? És mi köze mindennek a Macskafogó Safranekjához? Pál Csaba székfoglaló előadásából kiderül.
2023.04.27. Hírek

„Egy az egészség - One health” - koncepció

Már Hippocrates is leírta, hogy a társadalom egészségességének feltétele a tiszta, egészséges környezet. A korunk legnagyobb egészségügyi kihívását jelentő antimikrobiális rezisztencia kialakulásának és növekedésének megértéséhez is komplex megközelítésre van szükség – a téma érintettjei pedig az emberek, az állatok és a környezet...

Hogyan járul hozzá az antibiotikumok fenntartható, enzimatikus úton történő gyártása a bakteriális rezisztencia további növekedésének visszaszorításához?

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) a mikrobák rezisztenciája az ellenük adott szerekkel szemben (cikkünk főként a baktériumok rezisztenciájára tér ki). Az AMR növekedése korunk egyik legnagyobb kihívása: évente 700 ezer ember hal meg emiatt és ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet. Bár leginkább a fejlődő országok érintettek, nem tekinthető helyi problémának, hisz bolygónk egy gyors repülőjárattal 1 nap alatt körbeutazható, és baktériumaink is velünk utaznak…

Akut szövődménymentes húgyúti fertőzés fiatal nőknél

Egy 28 éves fiatal nő telefonál a háziorvosának, dyuriára és nem szűnő vizelési ingerre panaszkodik. A tünetek már harmadik napja fennállnak. Anamnézisében több hasonló húgyúti fertőzéses epizód is van, ebben az évben ez már a negyedik. Egyébként láztalan, hidegrázás, folyás vagy lágyéki fájdalom nincs. Szexuálisan aktív. Hogyan tovább?

Középfülgyulladás: biofilmen a kórokozó közösségek

A középfülgyulladás világszerte gyakori megbetegedésnek számít, elsősorban a gyermekeket érinti. A krónikusan elhúzódó és a visszatérő fertőzések kapcsán előtérbe került a baktériumkolóniák által képzett biofilm szerepe. Egyre többet tudhatunk a baktériumok működéséről és a biofilm összetételéről, éppen ezért érdemes a középfülgyulladásra is új szemmel tekintenünk. Célkeresztben a biofilm, mint új terápiás célpont.

Hol tart a szakmai intervenció az antibiotikum rezisztencia idején?

A túlzott antibiotikum-használat az antimikrobiális rezisztencia egyik központi témájává vált az elmúlt években. A probléma érdekessége, hogy az antibiotikum-használat az alap- és szakellátást egyaránt átívelő, a legtöbb orvosi szakterületet érintő gyakorlat, így az észszerű használat mellett szóló ún. antimicrobial stewardship programok (ASP) fő kihívása a szakmai szereplők megszólítása és az antibiotikum-használat újragondolása.