bőrgyógyászat

A közeljövő terápiái dermatomyositisben

Az egészségügyi állapotok kezelésében elért előrelépések ritkán jelennek meg egyenes vonalban. Gyakran az előrelépés megáll aztán újra megjelenik, és ez alól a cutan lupus és a dermatomyositis (DeM)  kezelésére szolgáló terápiák sem jelentenek kivételt.
2024.03.26. Bőrgyógyászat

Az arthritis psoriatica előjelző biomarkerei?

Arról számoltak be kutatók egy új tanulmányban, hogy 15 génen találtak olyan epigenetikus metilációs markereket, amelyek úgy tűnik, előre jelzik az arthritis psoriatica (PsA) kialakulását. Ez közelebb viheti a tudósokat egy olyan DNS-teszt kifejlesztéséhez, amely előrevetíti, hogy mely pikkelysömörös betegnél fog kialakulni a betegség.
2024.01.24. Bőrgyógyászat

A szájon át szedhető roflumilast alkalmazása pikkelysömörben

A roflumilast a foszfodiészteráz (PDE)-4 célzott gátlója, és már több mint egy évtizede engedélyezték a súlyos krónikus elzáródásos tüdőbetegség kezelésére. A generikus változata az Egyesült Államokban kapható. A PDE-4 részt vesz a pikkelysömör patogenezisében, de a szájon át szedett roflumilast hatékonyságát és biztonságosságát a pikkelysömörös betegek körében korábban még nem vizsgálták.
2023.10.27. Bőrgyógyászat

A podiátriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilja

A podiatriai fertőzések gyakoriak a cukorbetegségben szenvedő és a cukorbetegségben nem szenvedő betegek körében. A biofilm kimutatása segítené a lábfertőzések súlyosságának meghatározását és a kezelésükre irányuló megelőző stratégiákat. A szerzők a podiatriai fertőzések klinikomikrobiológiai profilját vizsgálták.
2023.10.19. Bőrgyógyászat

Atópiás dermatitis és a környezeti allergének

Az atópiás dermatitist (AD) a bőrgát hibáinak, az immunrendszer diszregulációjának és a külső ingereknek, például allergéneknek, irritáló anyagoknak és mikrobáknak a kombinációja okozza. A környezeti allergének (aeroallergének) szerepe az AD előidézésében továbbra is tisztázatlan. Egy vizsgálat szisztematikusan szintetizálta az allergén immunterápia (AIT) előnyeire és ártalmaira vonatkozó bizonyítékokat az AD esetében.
2023.04.04. Bőrgyógyászat

A pikkelysömörös beteg ízületi gyulladása

A célzott biológiai immunterápiák rendkívül hatékonyak a pikkelysömörös betegek bőrbetegségének kontrollálásában, de nem világos, hogy a terápia késlelteti-e a gyulladásos artritisz kialakulását. A vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a gyulladásos artritisz kialakulásáig eltelt időt a pikkelysömörre alkalmazott biológiai terápiában újonnan részesülő betegek körében.
2023.03.27. Bőrgyógyászat