diabetológia

Újdonságok a diabetes kezelésében

A diabetológia legfrissebb tudományos eredményeibe és a kezelési gyakorlatok újdonságaiba kaptak betekintést a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika valamint a Diabetológia és Anyagcsere Alapítvány által idén már 24. alkalommal megszervezett közös továbbképző tudományos rendezvény résztvevői.
2023.10.09. Hírek

Van értelme a HbA1c-szűrésnek?

A szűrőprogramok a nem diagnosztizált cukorbetegség eseteit hamarabb felderíthetik, mint a tüneti vagy véletlen diagnózis. A szűrőprogramok által a rutinszerű klinikai ellátáshoz képest elért időbeni javulás a diagnózis felállítását illetően azonban nem egyértelmű.
2022.12.29. Diabetológia

Elektrolit-rendellenességek és evészavar?

Az evészavarok fokozott halálozáshoz és csökkent életminőséghez vezetnek. Bár az evészavarok akut megjelenése gyakran jár elektrolit-rendellenességekkel, továbbra sem ismert, hogy az elektrolit-rendellenességek megelőzhetik-e az evészavar jövőbeli diagnózisát.
2022.12.21. Diabetológia

Téli, ünnepi étkezés

Az év végi ünnepek közeledtével, megérkeznek a tradicionális karácsonyi ételek is, a forralt bor, a beigli a hal és velük együtt az emésztőrendszeri túlterheltség. Tudatosággal, némi módosítással elkészítve a fogásokat ez a kellemetlenség elkerülhető, ráadásul nem kerül sokba.
2022.12.16. Diabetológia