epilepszia

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból egy epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer két gyártási tételét

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló egyik gyógyszer két gyártási tételét: a Keppra 100 mg/ml belsőleg használatos oldat (EU/1/00/146) 23I15 és 23J10 gyártási számú tételeit érinti az intézkedés - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön az MTI-vel. A hatóság egyben elrendelte a készítmények egészségügyi szolgáltatóktól, valamint betegektől történő visszahívását.
2024.04.18. Hírek

Az epilepszia és a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és halálozás kockázata: egy populáció-alapú tanulmány

Epilepsziás embereknél (PWE) a gyanú szerint fokozottan fennáll a súlyos COVID-19 kockázata. Fontos ennek a kockázatnak a megismertetése az érintettekkel, a tervezhető egészségügyi ellátás a és gondozás érdekében is. A tanulmány készítői megvizsgálták, hogy a PWE-k esetében nagyobb-e a kockázata annak, hogy ezek a betegek COVID-19 miatt kórházba kerülnek vagy meghalnak.
2024.04.16. Háziorvostan

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.
2024.03.28. Neurológia