esettanulmányok

Egy kutató magányos harca az opioid-függőséggel

Travis Rieder több, mint négy hetet töltött kórházban, miután egy stop táblát figyelmen kívül hagyó teherautó miatt motorbalesetet szenvedett. A Johns Hopkins Berma Bioetikai Intézetének 35 éves kutatója a baleset következtében soha többé nem kerékpározhat vagy kocoghat, és lábsérülése következtében néha még most is sántít.
2017.02.03. Esettanulmányok

Pitvari infarktus

A pitvari infarktus az RCA, illetve az LCX proximalis occlusiója esetén léphet fel, ha az occlusio proximalisabban van, mint a sinuscsomó-artéria. A betegség EKG-jellemzője a PR-szakasz legalább 0,5 mm-es elevációja (V/19. ábra). A pitvari repolarizációs zavar tehát részben az occlusio proximalis jellegére, részben pedig a gyakran fellépő supraventricularis arrhythmiák ischaemiás eredetére utal.
2016.08.24. Esettanulmányok

Poroszsisak-jel

Egy új EKG-jel került leírásra Littmann László eredeti megfigyelése alapján. Ennek lényege, hogy az igen súlyos állapotban lévő betegek egy csoportjánál olyan EKG-eltérés figyelhető meg, ahol a QRS előtt egy felszálló rész, míg a QRS után egy leszálló rész figyelhető meg.
2016.08.17. Esettanulmányok

Előrehaladott colontumor sikeres kezelése-esettanulmány

G. Gy. 58 éves nőbeteg távolabbi anamnesisében tonsillectomia szerepel. 1999 áprilisában kb. öt hónappal korábban kezdődött epigastrialis, bal bordaív alatti fájdalmak, széklethabitusváltozás, néhány kilogrammos fogyás, időnkénti subfebrilitás, láz miatt került felvételre, a Szt. Imre Kórház Gasztroenterológiai Osztályára.
2013.07.15. Esettanulmányok

Coeliakia és myasthenia gravis társulása

Betegünknél 22 éves korában, 10 nappal szülést követően gyakori hasmenés hátterében végül coeliakiát diagnosztizáltak. A kóros vizsgálati eredmények között szerepelt a laktóz, a glükóz és a keményítő terhelés lapos görbéje, az alacsony D-xylose ürítés, és a részleges boholysorvadást mutató duodenum biopszia.
2013.04.01. Esettanulmányok