fertőzés

A Dengue-láz eszkalációja Brazíliában egy globális válságot tükröz

A Flaviviridae családba tartozó Dengue-vírus (DENV) jelentős globális egészségügyi fenyegetést jelent, ami 3,9 milliárd ember által lakott területeket érint. A DENV-t elsősorban az Aedes-szúnyogok, különösen az Aedes aegypti terjesztik, és négy szterotípusuk van (DEN-1, DEN-2, DEN-3 és DEN-4), melyek mindegyike okozhat emberi fertőzést.
2024.05.17. Háziorvostan

A reumatoid artritisz és a Staphylococcus aureus bacteraemia

Az oszteoartikuláris fertőzés (OAI) a Staphylococcus aureus bacteraemia (SAB) rettegett szövődménye, és rossz kimenetellel jár. Egy vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az OAI és a halálozás kockázatát az SAB-ot követően rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő és abban nem szenvedő betegek körében, valamint hogy azonosítsa az OAI kockázati tényezőit az RA-ban szenvedő betegeknél.
2024.05.10. Reumatológia

Ezek a kullancsencephalitis eltéveszthetetlen tünetei

A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a kullancsencephalitis, ami nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást is okozhat. Prof. dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója elmondta, hogy a betegség gyógyítására nincs célzott terápia, de a fertőzés védőoltással megelőzhető.
2024.04.29. Életstílus

Rohamosan terjed a Hepatitis-vírus Szlovákiában

Rohamosan terjed a májgyulladást okozó hepatitisz-A vírus Szlovákiában. A hosszú lappangási idejű betegséget a megfelelő higiéniai körülményekkel el lehet kerülni. Kelet-Szlovákia térsége a leginkább érintett a hepatitisz-A fertőzéseket illetően. A súlyos betegség húsvét óta fertőz északi szomszédunknál. A sárgasággal és májgyulladással járó betegséget egyre többen kapják el. A kelet-szlovák falvakból induló vírus már a városokban is gondot okoz.  
2024.04.23. Hírek

A neutrofilszám, a fertőzés és a dohányzás szerepe bronchiectasiában COPD-s betegekben

A bronchiectasia és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) közötti kapcsolat ok-okozati összefüggése továbbra is tisztázatlan. Jelen tanulmány célja a közöttük fennálló lehetséges okozati kapcsolat vizsgálata, különös tekintettel a légúti gyulladás, a fertőzések és a dohányzás mint közvetítő tényezők szerepére a COPD kialakulásában.
2024.04.17. Tüdőgyógyászat