gasztroenterológia

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.
2023.09.08. Háziorvostan

Tofacitinib vagy vedolizumab colitis ulcerosaban?

A tofacitinib és a vedolizumab összehasonlító adatai colitis ulcerosaban (UC) vonatkozóan hiányoznak. Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a tofacitinib és a vedolizumab hatékonyságát olyan UC-s betegeknél, akik korábban anti-TNF terápiában részesültek.
2023.04.12. Gasztroenterológia

Antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok vastagbélgyulladásban?

Az antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos bizonyítékok a Crohn-betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC) kockázatával kapcsolatban korlátozottak és ellentmondásosak. Ennek a mendeli randomizációs (MR) vizsgálatnak a célja az volt, hogy megvizsgálja a keringő antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok szintjének okozati összefüggéseit a CD-vel és az UC-vel.
2023.03.09. Gasztroenterológia

Kihívások a peptikus fekélybetegség kezelésében

A peptikus fekélybetegség világszerte a lakosság 5-10%-át érinti, a magas jövedelmű országokban a közelmúltban csökkent az életprevalencia. A Helicobacter pylori (H.pylori) fertőzés és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) használata a gyomorfekélybetegség legfontosabb kiváltó okai.
2023.01.02. Gasztroenterológia

Étrendi antioxidáns index és a Helicobacter pylori fertőzés kockázata?

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés egyik legfontosabb kockázati tényezője a táplálkozás. Nem ismert, hogy a kiegyensúlyozott, magas antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező étrendnek lehet-e védő hatása a fertőzés következményeivel szemben. Jelen tanulmányban a táplálkozás antioxidáns indexe és a H. pylori-fertőzés kockázata közötti összefüggés vizsgálatát tűzték ki célul felnőttek körében.
2022.10.17. Gasztroenterológia

4 recept, 5 tanács iskolakezdésre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől

Elindult a tanév, ami egyúttal azzal is jár, hogy sok szülőnek okoz fejtörést a gyermekük étkeztetése. Mit egyen az iskolában, oviban és mit csomagoljunk neki, amivel akár estig is kitart. Mi kerüljön az uzsonnásdobozba, ha edzésnap van, vagy különórára is kell még mennie. Ehhez ad ötleteket és egészséges recepteket a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
2022.09.06. Gasztroenterológia