gasztroenterológia

A savcsökkentő terápia és a migrén

A fejfájás a protonpumpa-gátlók (PPI-k) alkalmazása kapcsán előforduló mellékhatás. A közelmúltban a migrén kifejezetten a PPI-használat egy lehetséges mellékhatásaként jelent meg. Egy kutatás célja az volt, hogy a rendelkezésre álló adatok felhasználásával feltárja a migrén és a súlyos fejfájás előfordulása, valamint a savcsökkentő terápia – beleértve a PPI-ket, a H2-receptor-antagonistákat (H2RA-kat) és a generikus savlekötőket – alkalmazása közötti összefüggést, összehasonlítsa a PPI-k és a H2RA-k okozta kockázatot, valamint felmérje, hogy a savcsökkentő terápia által befolyásolt étrendi változtatások enyhíthetik-e a kockázatot.
2024.06.13. Gasztroenterológia

A protonpumpagátlók káros hatásai cukorbetegségben

A protonpumpagátlók (PPI-k) kardiovaszkuláris (CV) kimenetelekre és mortalitásra gyakorolt kedvezőtlen hatásáról számoltak be a népesség körében. A kutatók ezért megvizsgálták a PPI-k hatását a CV kimenetelére, illetve a teljes mortalitásra azoknál a diabetes mellitusban (DM) szenvedő idős embereknél, akikre vonatkozóan nem tisztázott a lefolyás.
2024.03.20. Belgyógyászat

Megjósolható-e a hasnyálmirigyrák kockázata?

1990-2018 között a hasnyálmirigyrák előfordulási aránya Franciaországban a férfiak esetében átlagosan évi 2,7%-kal, a nők esetében pedig - ami még jelentősebb - évi 3,8%-kal nőtt. A felgyógyulás prognózisa továbbra is nagyon rossz, a nettó 5 éves túlélési arány 10% alatt van. A klasszikus kockázati tényezők (cukorbetegség, dohányzás, elhízás, alkohol) jól ismertek. Hasonlóképpen, a betegség családban történő előfordulása kilencszeresére növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. Becslések szerint a hasnyálmirigyrák kialakulásában szerepet játszó hajlamosító gének 90%-át még nem azonosították.
2024.01.12. Gasztroenterológia

A vastagbélrák fokozott kockázata akut vakbélgyulladás után

Az akut vakbélgyulladás a leggyakoribb sürgősségi műtétet igénylő emésztőrendszeri betegség. A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés Franciaországban. Az akut vakbélgyulladás után a vastagbélrák fokozott kockázata feltételezhető. Egy vizsgálat célja az volt, hogy egy országos elemzésben felmérjék a vakbélgyulladás utáni vastagbélrák miatti kórházi kezelés gyakoriságát.
2024.01.05. Klinikai onkológia

Metoklopramid orrspray diabéteszes gasztroparézisben

A metoklopramid orrspray-t (MNS) az orális metoklopramid alternatívájaként fejlesztették ki. Korábbi 2. fázisú vizsgálatok bizonyították a diabéteszes gasztroparézisben szenvedő nők tüneteinek csökkentésére vonatkozó hatékonyságát, férfiak esetében viszont nem. Ezen 3. fázisú vizsgálat célja az volt, hogy tovább vizsgálja az MNS biztonságosságát és hatékonyságát placebóval összehasonlítva diabéteszes nők gasztroparézis tüneteinek csökkentésében.
2023.12.28. Gasztroenterológia

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.
2023.09.08. Háziorvostan