gasztroenterológia

Megjósolható-e a hasnyálmirigyrák kockázata?

1990-2018 között a hasnyálmirigyrák előfordulási aránya Franciaországban a férfiak esetében átlagosan évi 2,7%-kal, a nők esetében pedig - ami még jelentősebb - évi 3,8%-kal nőtt. A felgyógyulás prognózisa továbbra is nagyon rossz, a nettó 5 éves túlélési arány 10% alatt van. A klasszikus kockázati tényezők (cukorbetegség, dohányzás, elhízás, alkohol) jól ismertek. Hasonlóképpen, a betegség családban történő előfordulása kilencszeresére növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. Becslések szerint a hasnyálmirigyrák kialakulásában szerepet játszó hajlamosító gének 90%-át még nem azonosították.
2024.01.12. Gasztroenterológia

A vastagbélrák fokozott kockázata akut vakbélgyulladás után

Az akut vakbélgyulladás a leggyakoribb sürgősségi műtétet igénylő emésztőrendszeri betegség. A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés Franciaországban. Az akut vakbélgyulladás után a vastagbélrák fokozott kockázata feltételezhető. Egy vizsgálat célja az volt, hogy egy országos elemzésben felmérjék a vakbélgyulladás utáni vastagbélrák miatti kórházi kezelés gyakoriságát.
2024.01.05. Klinikai onkológia

Metoklopramid orrspray diabéteszes gasztroparézisben

A metoklopramid orrspray-t (MNS) az orális metoklopramid alternatívájaként fejlesztették ki. Korábbi 2. fázisú vizsgálatok bizonyították a diabéteszes gasztroparézisben szenvedő nők tüneteinek csökkentésére vonatkozó hatékonyságát, férfiak esetében viszont nem. Ezen 3. fázisú vizsgálat célja az volt, hogy tovább vizsgálja az MNS biztonságosságát és hatékonyságát placebóval összehasonlítva diabéteszes nők gasztroparézis tüneteinek csökkentésében.
2023.12.28. Gasztroenterológia

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.
2023.09.08. Háziorvostan

Tofacitinib vagy vedolizumab colitis ulcerosaban?

A tofacitinib és a vedolizumab összehasonlító adatai colitis ulcerosaban (UC) vonatkozóan hiányoznak. Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a tofacitinib és a vedolizumab hatékonyságát olyan UC-s betegeknél, akik korábban anti-TNF terápiában részesültek.
2023.04.12. Gasztroenterológia

Antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok vastagbélgyulladásban?

Az antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal kapcsolatos bizonyítékok a Crohn-betegség (CD) és a colitis ulcerosa (UC) kockázatával kapcsolatban korlátozottak és ellentmondásosak. Ennek a mendeli randomizációs (MR) vizsgálatnak a célja az volt, hogy megvizsgálja a keringő antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok szintjének okozati összefüggéseit a CD-vel és az UC-vel.
2023.03.09. Gasztroenterológia