gyulladásos bélbetegségek

Egyre több gyereknél alakul ki a gyulladásos bélbetegség Magyarországon

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, ami főként az egészségtelen életmódnak – a dohányzásnak, a rostszegény táplálkozásnak és a gyorséttermi ételeknek – köszönhető. A betegek közül minden ötödik gyermek.
2023.11.28. Hírek

Ismeretlen eredetű betegség jelent meg Magyarországon

Temesszentandrási György belgyógyász, klinikai immonológus az Indexnek arról számolt be, hogy két fiatal nő is hasonló gyomor-bélrendszeri panaszokkal érkezett kórházi osztályukra, aminek hátterében eddig ismeretlen eredetű betegség állhat.
2023.06.02. Hírek

Egyszer vagy kétszer? – a MOTUS vizsgálat eredményei

Az aminoszalicilátok a colitis ulcerosa (CU) remissziójának fenntartása mellett elsőként választandó szernek számítanak az enyhe-mérsékelt aktív fellángolások kezelésében. Proctitis, illetve a colon leszálló szakaszát érintő folyamatok esetén a rectalis, míg enyhe-mérsékelt súlyosságú, kiterjedt betegség esetén az orális gyógyszerformák az előnyösebbek.

Napi egyszeri adagolás a colitis ulcerosa fenntartó terápiájában

Az Európai Crohn és Colitis Társaság ajánlása szerint colitis ulcerosában a remisszió fenntartásához minimálisan szükséges aminoszalicilát dózis kb. napi 1 g. Ez nagyjából megegyezik a Japán Egészségügyi Minisztérium jelenleg érvényes irányelvével, amely napi 1,5–2,25 g meszalazint javasol fenntartó dózisnak. Habár a betegek negyedét az alacsonyabb dózissal is remisszióban lehet tartani egy éven át, lehetséges, hogy fenntartó kezelésként egyes betegeknek nagyobb adag meszalazinra van szükségük, aktív folyamat esetén ugyanis a 4 g/nap adag szignifikánsan hatékonyabb a remisszió elérésében, mint a 2,25 g/nap dózis.

Napi egyszeri adagolású meszalazin. Előnyösebb lehet

A colitis ulcerosa (CU) a vastag- és végbél krónikus gyulladásos betegsége, melynek lefolyását a visszatérő fellángolások és remissziós fázisok jellemzik. Az aminoszalicilátok a nyugalmi szakaszok fenntartásán túl a remisszió indukciójában is standard kezelésnek számítanak enyhe vagy közepesen súlyos, aktív betegségben.