háziorvostan

A szifilisz felismerése nehéz

Mivel a szifiliszes esetek száma gyorsan emelkedik az Egyesült Államokban és máshol is, a klinikusoknak bele kell húzniuk, amikor egy olyan fertőzés diagnosztizálásáról és kezeléséről van szó, amelyre talán nem fordítanak elég figyelmet.
2024.04.12. Egyéb

Észlelés és memória változás Covid-19 után

A 2019-es súlyos akut légzőszervi szindróma 2-es koronavírusa (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) utáni kognitív tünetek jól ismertek. Nem világos, hogy léteznek-e objektíven mérhető kognitív deficitek, és hogy ezek mennyi ideig maradnak fenn.
2024.03.27. Pszichiátria

Csodagyógyszer-e a metformin?

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség első vonalbeli kezeléseként az Egyesült Államokban a legszélesebb körben felírt gyógyszerek közé tartozik. Csak 2021-ben a klinikusok több mint 91 millió alkalommal írták fel a gyógyszert - a 2004-es 40 millióhoz képest.
2024.03.22. Háziorvostan

A protonpumpagátlók káros hatásai cukorbetegségben

A protonpumpagátlók (PPI-k) kardiovaszkuláris (CV) kimenetelekre és mortalitásra gyakorolt kedvezőtlen hatásáról számoltak be a népesség körében. A kutatók ezért megvizsgálták a PPI-k hatását a CV kimenetelére, illetve a teljes mortalitásra azoknál a diabetes mellitusban (DM) szenvedő idős embereknél, akikre vonatkozóan nem tisztázott a lefolyás.
2024.03.20. Belgyógyászat

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.
2024.02.20. Háziorvostan

Penicillin allergia: dilemmák a döntéshozatalban

A penicillin allergia egy olyan lenyomat a betegen, ami élete végégig mint egy tetoválás kerül rá, és amit igen nehéz onnan leszedni. Az allergia rendszerint akkor kerül látótérbe először, amikor antibiotikum kezelés szükséges, és legtöbbször sürgető annak felírása. A döntés nehéz, amikor a beteg nincs jól, megoldás kell a kezelésre vonatkozóan, és az alapellátásban tanácstalan az ellátó, mi is lenne a legjobb alternatív szer, ami egyrészt hatékony, másrészt nem fog egyéb galibát okozni.
2024.02.19. Infektológia

Kockázatos a Paxlovidot immunszuppresszánsokkal bevenni?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) farmakovigilanciai kockázatértékelési bizottsága (PRAC) emlékeztetőt adott ki az egészségügyi szakemberek számára a Paxloviddal kapcsolatos lehetséges súlyos mellékhatásokról, ha azt bizonyos immunszuppresszánsokkal együtt adják.
2024.02.19. Egyéb