hematológia

Vashiányos anaemia: egy aluldiagnosztizált kórkép a terhesség alatt

A vashiányos anaemia (IDA) a leggyakoribb vérszegénység a várandósok körében. Az IDA növeli a pácienseknél a koraszülés és a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát, és a csecsemőiket a perinatális halálozás veszélyének teszi ki. Az IDA megfelelő kezelése nélkül a terhesség alatt ez az állapot a csecsemők alacsony születési súlyához vagy a súlycélok későbbi elmaradásához is vezethet. A Komodo Health egészségügyi elemző cég felmérése szerint azonban a 2021-2022 között új IDA diagnózissal rendelkező nők 10%-a terhes volt.
2023.12.12. Háziorvostan

A COVID-19 kezelése myeloma multiplexes beteg esetében

Egy kínai, vuhani beteg esettanulmánya arra enged következtetni, hogy az immunszuppresszáns tocilizumab hatékony lehet a COVID-19 kezelésében olyan nagyon rossz állapotban levő betegek esetében, akik myeloma multiplexben és egyéb hemato-onkológiai betegségben is szenvednek.
2020.05.12. Hematológia

Daganat lehet az ischaemiás stroke hátterébeben?

Egy spanyol megfigyeléses vizsgálat eredményei rámutattak, hogy néhány stroke-ban szenvedő betegnek diagnosztizálatlan daganata lehet, ami esetükben hypercoagulabilitást indukálva hozzájárul a cerebrovascularis események kockázatához.
2020.02.03. Hematológia

Gaucher-kór – Ritka, de nem egyedi

Több mint félmillió embert érint valamilyen ritka betegség Magyarországon – a világon eddig több mint 5000 különböző ritka kórt diagnosztizáltak. Felismerésük rendkívül nehéz, hiszen csak szórványosan fordulnak elő – 2000 emberből kevesebb, mint 1 az érintett.
2019.10.07. Hematológia

Daganattal összefüggő vénás tromboembólia kezelése

A daganattal összefüggő vénás tromboembólia (VTE) antikoagulációja a K-vitamin antagonistákkal járó komplikációk (vérzés és a kemoterápia melletti esetleges gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások) valamint az alacsony molekulasúlyú heparin (LMWH) kényelmetlensége miatt nehéz.
2019.08.19. Hematológia

D-vitamin hiány és a sarlósejtes anaemia

A sarlósejtes anaemiában (sickle cell disease, SCD) szenvedők körében gyakori a D-vitamin hiány (25-OHD szint <20 ng/ml, VDD), amely ennél a betegpopulációnál krónikus fájdalomhoz és csonttörésekhez kapcsolódik.
2019.07.16. Hematológia