hírek

Hordozható CT: a túlélés kulcsa?

A legújabb kutatások szerint a sürgősségi osztályokon található hordozható CT (komputer tomográf) berendezések jelentősen növelhetik az agyvérzésen átesett betegek túlélési esélyeit.
2009.01.08. Hírek

Az egészségügy következő lépése: telegyógyászat

Képzeljünk el egy olyan jelenetet, ahol különböző kórházak orvosai együtt dolgoznak egy műtéten anélkül, hogy valójában jelen lennének a műtőben. Mi lenne, ha az egymástól távol levő orvosok a legjobb specialistáktól kaphatnának azonnali támogatást a világ bármely tájáról?
2009.01.08. Hírek

A boldogság ragályos lehet

A San Diegói Harvard Egyetem kutatói bizonyították, hogy a boldogság könnyedén terjed a családtagok, barátok és szomszédok között. Egy ismerősünk boldogságérzete, 15,3 százalékkal növeli annak esélyét, hogy mi is boldognak érezzük magunkat.
2008.12.11. Hírek

Gyakori a depresszió az egészségügyi hallgatók körében

Az egészségügyi hallgatók gyakran szenvednek depressziós tünetektől, különösen a szakmai gyakorlatuk alatt. Egy most elkészült kutatási anyag segít feltárni a probléma gyökerét és komplex analízist ad a tünetekről, valamint a betegségről magáról.
2008.12.11. Hírek

Az AIDS világnapja: vissza az alapokhoz

Az ENSZ arra szólította fel tagországait, hogy koncentráljanak az AIDS-járvány eredetére és vessenek be minden kipróbált és jól bevált eszközt annak érdekében, hogy megelőzzék az AIDS terjedését a leginkább veszélyeztetett csoportokban.
2008.12.03. Hírek

A kezelés sikere függ a beteg vallási nézeteitől

A vallásos szemlélet, és a hittel kapcsolatos kulturális tabuk befolyásolhatják az emberek egészségükhöz való hozzáállását, például azt, hogy milyen kezelési formát választanak, és mennyire működnek együtt az alkalmazott kezelések során az orvosokkal.
2008.12.02. Hírek

Pontosabb a 24 órás vérnyomásmérés

Jobban előrejelzi a szív és keringési rendszer megbetegedéseinek bekövetkeztét a 24 órás vérnyomásmérés, mint az alkalmankénti mérések a rendelőben, különösen a nehezen kezelhető magas vérnyomásos betegek esetében, állítják brazil kutatók.
2008.11.28. Hírek

A vörösbor véd az Alzheimer-kór ellen

Francia paradoxonnak hívják azt a jelenséget, amikor egy társadalomban a magas koleszerin- és telített zsírsav tartalmú ételek gyakori fogyasztása ellenére alacsony a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya.
2008.11.28. Hírek