hpv

WHO jelentés a HPV elleni vakcinák biztonságosságáról

Több évtizedes tapasztalat és erős orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a méhnyakrák megelőzésének leghatékonyabb módja a HPV elleni immunizáció, különösen a szexuális élet megkezdése előtt beadva. A HPV elleni vakcinák engedélyezése óta több mint 500 millió dózis került beadásra. A WHO rendszeres jelentései szerint a vakcinák* megalapozott biztonságossággal és hatékonysággal rendelkeznek. Az alábbiakban a biztonságosságra helyezett fókusszal összegezzük a HPV elleni immunizációban szerzett eddigi tapasztalatokat. (*Kieg.- Magyarországon csak a 9-komponensű HPV elleni védőoltás érhető el patikai forgalomban.)
2023.08.28. Védőoltások

Egy, a Lancet-ben megjelent új meta-analízis eredménye szerint világszerte minden harmadik férfi HPV fertőzött lehet.

A szakirodalmi elemzés és meta-analízis 65 tanulmány (n=44 769) eredményeit összegzi összesen 35 ország adatait felhasználva. A hiánypótló eredmények szerint világszerte közel minden harmadik férfi fertőzött valamilyen HPV-törzzsel, és hozzávetőlegesen minden ötödik férfinél egy vagy több magas kockázatú törzs is azonosítható.
2023.08.22. Védőoltások

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem orvosai. Az elemzés elsőként vizsgálja a Trichomonas vaginalis (TV) fertőzés, a Human Papilloma Vírus (HPV) és a méhnyak kóros/rákos elváltozásai közötti kapcsolatot, ezáltal még jobban kiemeli a rendszeres nőgyógyászati és HPV-szűrés fontosságát.
2023.05.31. Védőoltások

Ritkasággá válik a genitális szemölcs diagnózisa Ausztráliában

Ausztrália az elsők közt indított oltási kampányt a humán papillomavírusok okozta betegségekkel szemben. A nemzeti oltóprogram már az elmúlt évek eredményei alapján is jelentős egészségnyereséghez vezetett. A nemi szemölcsök gyakorisága például általánosan közel 50-60%-kal csökkent. A fiatalabb, iskolai oltási kampányban résztvevő korcsoportokban pedig ennél is nagyobb, 70-80%-os csökkenés látható. Az ausztrál siker egyik titka a nem-semleges (univerzális) oltás korai bevezetése lehet.
2022.07.19. Védőoltások

A század végére eltűnhetne a méhnyakrák

A Lancet Oncology szakfolyóiratban publikált tanulmány megállapításai szerint a szűrőprogramok, illetve az egyre hatékonyabbá váló humánpapillóma-vírus (HPV) elleni vakcinák segítségével 2100-ra el is felejthetnénk a méhnyakrákot világszerte. De ez csak akkor valósulhat meg, ha a mostaninál sokkal több nőt beoltanak a vírus ellen.
2019.02.25. Védőoltások

Hogyan lett a gyermek HPV fertőzött?

Annak ellenére, hogy a humán papillómavírusokkal elsősorban a szexuálisan aktív felnőttek fertőződnek, a bőrön vagy a nemi szervek környékén a vírusfertőzés következtében kialakuló szemölcsök időnként a gyermekeknél is megfigyelhetőek.
2016.05.03. HPV

Innováció a HPV oltás területén – 9 komponensű oltás

A már korábban is létező 2- (Cervarix, GSK4) és 4-komponensű (Silgard, MSD5) HPV-vakcinák mellett nemrég egy új, 2. generációs 9 komponensű HPV-vakcina (Gardasil 9, MSD6) is elérhetővé vált: az oltás 16-os, 18-as, 6-os és 11-es HPV-típusok elleni hatékonysága egyenértékű a 4-valens HPV vakcináéval.
2016.03.29. HPV