immunonkológia

Figyelni kell az immunellenőrzőpont-gátló terápiák egyre gyakoribb mellékhatásaira, az endokrin zavarokra

Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) 2017-es tudományos kongresszusán ismertetett vizsgálat eredményei szerint a nemrégiben jóváhagyott immunellenőrzőpont-gátló terápiákkal kezelt daganatos betegeknél egyre gyakrabban alakulnak ki endocrinopathiák, melyek többnyire ugyan enyhék, de bizonyos esetekben súlyosak is lehetnek.
2017.09.08. Immunonkológia

Klinikai tapasztalatok lezárult vizsgálatok mentén: a pembrolizumab alkalmazása nem kissejtes tüdőkarcinómában

Az immunonkológiai kezelés célpontja a citotoxikus T-limfocita-asszociált protein-4 (CTLA-4) mellett a programozott sejthalál-1 receptor (PD-1) és ligandja (PD-L1). A PD-1 egy olyan transzmembrán protein, amely a szervezet számos sejtjének felszínén megtalálható, így a tumort infiltráló limfociták (elsősorban CD4+ Treg-sejtek, amelyek jelentős része immunszabályozó), a B-sejtek, a természetes ölősejtek, a monocyták és a dendritikus sejtek felszínén.
2017.03.06. Immunonkológia

Immunellenőrzőpont-gátlók

A daganatterápia hagyományos útjáról letérő immunterápia annyiban tér el a daganatsejteket közvetlenül gátló kezelési módoktól, hogy a saját immunrendszer erőforrásait mozgósítja.
2017.02.13. Immunonkológia

Az immunterápia helye a tüdődaganatok kezelésében

A közismerten rossz prognózisú tüdőrákos esetek jelentős része a nem kissejtes tüdőrák. Az immunonkológia tudománya számos területén hozott jelentős áttörést a hagyományos onkológiai terápiás fegyvertárhoz képest, amely a nem kissejtes tüdőrák kezelésében is új perspektívát nyit. Cikksorozatunk az immunterápia legfontosabb eredményeit tekinti át a nem kissejtes tüdőrák szempontjából.
2017.02.06. Immunonkológia

A pembrolizumab az előrehaladott melanoma kezelésében

A KEYNOTE-006 vizsgálat során bebizonyosodott, hogy előrehaladott melanomás betegekben a pembrolizumab kezelés megnyújtotta azt az időtartamot, amíg a daganatban nem volt tapasztalható méretbeli vagy számbeli növekedés, mindemellett kevesebb súlyos toxikus mellékhatást okozott, mint az ipilimumab.
2016.11.04. Immunonkológia