járvány

Rohamosan terjed a szifiliszesek száma Magyarországon

2023-ra, 2019-hez képest csaknem kétharmadával nőtt Magyarországon a szifiliszes betegek száma, de tavaly a korábbi évekhez képest több veleszületett szifiliszes kisbabát is találtak. A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke szerint sok fertőzött maga kezdi el kezelni a tüneteket, nem megy szűrésre és nem csináltat tesztet. Várkonyi Viktória szerint a legnagyobb baj az, hogy az emberek nem félnek és nem védekeznek.
2024.07.15. Hírek

Újabb védőoltásra lehet szükség?

Az amerikai kormány 176 millió dollár támogatást adott a Modernának egy új, mRNS-alapú madárinfluenza és más influenzák elleni védőoltás kifejlesztésére. Ehhez fel fogják használni a Covid-19-járvány alatt szerzett tapasztalatokat, javítják a közegészségügyi vészhelyzetekre való gyors reagálás képességét.
2024.07.05. Hírek

Többezren fordultak orvoshoz a múlt héten influenzával

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.
2024.04.25. Hírek

Az Európai Bizottság is felszólalt az újfajta vírus ügyében

"Az emberek fertőzésének kockázata továbbra is alacsony, az EU biológiai biztonsága és az ezzel kapcsolatos felügyelet magas szintű, de maradnia kell a fokozott éberségnek" – közölte az Európai Bizottság annak kapcsán, hogy április elején világszerte aggodalmat keltett a hír, miszerint az Egyesült Államokban valaki magas patogenitású madárinfluenza vírusra (H5N1) lett pozitív, amelyet fertőzött tejelő szarvasmarhák között kapott el.
2024.04.10. Hírek

23 300-an fordultak orvoshoz a múlt héten influenzával

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint március 18. és 24. között 23 300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.
2024.03.29. Hírek

Szamárköhögés: a hazai kötelező védőoltási rend miatt Magyarországon nincs járvány

A hazánkkal szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számolt be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatal. Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98% feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak.
2024.01.25. Hírek

Hamarosan lecseng a koronavírus-járvány, de utána sem lélegezhetünk fel

Hiába csökken a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, a légzőszervi megbetegedések időszaka legkorábban március végén érhet véget. Rusvai Miklós szerint a jelenlegi járványhullám fő felelőse a koronavírus, amelynek helyét hamarosan az influenzavírus veheti át, mint a légzőszervi megbetegedések legfőbb okozója. Az MTA doktora úgy véli, túl későn kezdtük meg az oltási programot, miközben az új variánsok új tüneteket okozva egyre tökéletesebben fertőznek.
2024.01.08. Hírek

A koronavírus legújabb variánsáról jelentett a WHO

Érdekes változatnak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a JN.1-es koronavírustörzset. A szervezet kedden jelentett az új variánsról, amelyről annyit mondtak, hogy jelenlegi információik szerint nem jelent nagy kockázatot a közegészségügyre.
2023.12.21. Hírek