sztomatológia

A periodontitis és a szívbetegség közti összefüggés

A periodontitis a szívbetegség egyik kockázati tényezője. Svéd kutatók nemrégiben azt is kimutatták, hogy a periodontitis egyik kórokozója olyan génexpressziós változásokat okoz, ami az aorta simaizomsejtjeiben fokozza a gyulladást és felgyorsítja az atherosclerosist. A kutatás eredményét az Amerikai Mikrobiológus Társaság (American Society for Microbiology) szakmai folyóirata, az Infection and Immunity közölte.
2015.10.12. Sztomatológia

A gyermekek nyári fogbalesetei

A gyermekek nyáron sokat sportolnak és játszanak a szabadban, ezért ebben az időszakban a fogsérülések száma is nő. Dr. Stephen Mitchell az Alabama Egyetem gyermek fogásza hasznos tanácsokat nyújt arról, hogy mi a teendő a gyermekkori fogsérülések esetén.
2014.06.08. Sztomatológia

A nyelvrák indukciós terápiájának kudarca

Az előrehaladott nyelvrák kezelésében az indukciós terápia (IC) hatékonysága a primer műtéti beavatkozáshoz képest jelentősen alulmarad, állítja a JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery szakmai folyóirat online kiadásában megjelent amerikai tanulmány.
2014.03.20. Sztomatológia

Az epileptikus rohamok gyakorisága összefügg a szájhigiénével

A Sao Paolo Egyetem kutatói megállapították, hogy a makacs epilepsziában szenvedő betegek szájhigiénéje és ínyének egészségi állapota rosszabb, mint az epilepszia-mentes személyeké. Tanulmányukból az is kiderül, hogy a gingivitis és a periodontitis a rohamok gyakoriságával párhuzamosan súlyosbodik.
2014.03.06. Sztomatológia