szülészet-nőgyógyászat

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.
2024.02.20. Háziorvostan

A policisztás ovárium szindróma és az agyi egészség mutatóinak összefüggései

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy gyakori reprodukciós rendellenesség, ami az élet korai szakaszában kedvezőtlen kardiometabolikus profillal jár együtt. Egyre több bizonyíték köti össze a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, például a cukorbetegséget és a magas vérnyomást a kognitív öregedés felgyorsulásával. Kevesebbet tudunk azonban a PCOS-ről és az agy egészségével való kapcsolatáról, különösen a középkorúak esetében. Egy vizsgálat célja z volt, hogy elemezze a PCOS és a középkorú személyek kognitív funkcióit, valamint az agyi MRI leletek közötti lehetséges összefüggéseket.

Jóindulatú petefészekciszták: spontán módon szűnnek?

A petefészekciszták gyakoriak. A nagy többségük jóindulatú, és a jóindulatú ciszták több mint háromnegyede 5 év, vagy rövidebb idő alatt megszűnik. Több mint három évtizede a Kentucky Egyetem petefészekrák-szűrési vizsgálata során csaknem 48.000, 30 évnél idősebb nőnél végeztek sorozatos transzvaginális ultrahangvizsgálatot (TVUS) ingyenesen. E nők közül több mint 2600-nál (5,5%) találtak új petefészekcisztát.

Alvásproblémák emlőrákban

Egy új tanulmány szerint az emlőrákban szenvedő nők között gyakoriak az alvásproblémák, ami sokszor rosszabb fizikai, illetve pszichés állapottal jár együtt. A gyenge alvásminőség, különösen az alvás rövid időtartama összefüggést mutat a rosszabb mentális egészséggel.

Az e-cigaretta és a cigaretta használata a késői terhesség alatt a serdülők körében

A terhes serdülők néha használnak cigarettát; keveset tudunk azonban az e-cigaretta használatáról a terhes serdülők körében, egy olyan populációban, amely fokozott egészségügyi kockázatnak van kitéve. Egy kohorsz vizsgálat a 2016-2021-es Terhességi Kockázatfelmérési Megfigyelő Rendszer meglévő adatait használta fel 10.428 olyan 10-19 év közötti amerikai serdülőről, akiknél egy terhességből egy gyermeke született, és teljes körű adatokkal rendelkeztek az e-cigaretta- vagy cigarettahasználatról és az SGA-szülés (azonos nemű és terhességi időre született, 10. percentil alatti születési súlyú gyermek).

Vashiányos anaemia: egy aluldiagnosztizált kórkép a terhesség alatt

A vashiányos anaemia (IDA) a leggyakoribb vérszegénység a várandósok körében. Az IDA növeli a pácienseknél a koraszülés és a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát, és a csecsemőiket a perinatális halálozás veszélyének teszi ki. Az IDA megfelelő kezelése nélkül a terhesség alatt ez az állapot a csecsemők alacsony születési súlyához vagy a súlycélok későbbi elmaradásához is vezethet. A Komodo Health egészségügyi elemző cég felmérése szerint azonban a 2021-2022 között új IDA diagnózissal rendelkező nők 10%-a terhes volt.
2023.12.12. Háziorvostan

Daganat-terápia utáni menopauza menedzselése

A daganat miatt kezelt nőknél "a menopauzával kapcsolatos tünetek a rákellenes terápia egyik leggyakoribb következménye" - mondta Hickey. Ezek a tünetek súlyosbítják a fáradtságot és az alvásproblémákat, és befolyásolhatják a kezelés hatékonyságát is, ami miatt a betegek elhanyagolják a kezelést, vagy akár teljesen abbahagyják azt.
2023.12.06. Klinikai onkológia

Új gyógyszer a szülés utáni depresszió kezelésére?

A szülés utáni depresszió (PPD) gyakori perinatális szövődmény, amely kedvezőtlen kimenettel járhat az anyára és a csecsemőre nézve. Egy tanulmány a zuranolon hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta, ami egy szinaptikus és extraszinaptikus GABAA-receptorok pozitív alloszterikus modulátora és neuroaktív szteroid, súlyos PPD-ben szenvedő betegek orális, napi egyszeri dózisban, 14 napos kezeléseként.

A triplex fertőzés gyakorisága nigériai terhesek között

A triplex fertőzések gyakoriságára vonatkozó információk összegyűjtése érdekében a PubMed, a CINAHL és a Google Scholar adatbázisokban történt felmérés nyelvre való tekintet nélkül. Olyan keresőkifejezéseket alkalmaztak, amelyek a humán immunhiány vírusra (HIV), a hepatitis B vírusra (HBV), a hepatitis C vírusra (HCV) és a terhességre vonatkoztak. A HIV, HBV és HCV triplex fertőzésben szenvedő terhes nőket olyan tanulmányokba vonták be, amelyek a triplex fertőzések gyakoriságát is vizsgálták. A meta-analízis elvégzéséhez a Review Manager 5.4.1-et alkalmaztuk. A kritikai értékelés és az elfogultsági eszköz kockázati adatait százalékos arányokban adták meg 95%-os konfidenciaintervallumokkal (95% CI), és a heterogenitás statisztikai mérőszámaként az I2-t használták.