szülészet-nőgyógyászat

A rendszeres magnézium-bevitel várandósság és szoptatás alatt is fontos

A várandósság és a szoptatás időszakában a szervezet magnézium-egyensúlya külön odafigyelést igényel. A terhességgel összefüggő, magas mortalitású és morbiditású állapotok, úgymint a gesztációs diabétesz, a koraszülés, a preeclampsia és az intrauterin növekedés visszamaradása esetén vizsgálatok mutatnak rá a várandósság alatti inadekvát magnézium-ellátottsággal való kapcsolatra (1). Emellett, a magnézium-szupplementáció szerepet kaphat a terhesség alatti migrén és a terhesség alatti lábszárgörcsök megelőzésében, kezelésében (1). A várandós nők 30 %-át érintő lábszárgörcsök kezelésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orális magnézium-pótlást ajánl (2).

Nőtt az anyai halálozási arány?

Az ENSZ-ügynökségek szerdán közzétett jelentése szerint 2020-ban a világ szinte minden régiójában emelkedett vagy stagnált az anyai halálozási ráta, ami jelentős visszaesést jelent a szülés vagy terhesség alatti komplikációk leküzdésére irányuló globális erőfeszítésekben.

Szedhető terhességben az új COVID szer?

A JAMA Network Open című szaklapban közzétett Johns Hopkins Medicine kutatási tanulmány eredményei fontos bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött terhesek biztonságosan szedhetik a Paxlovid vírusellenes gyógyszert a súlyos megbetegedés lehetőségének csökkentése érdekében.

Biztonságos a foszfomicin alkalmazása terhesség alatt?

A húgyúti fertőzést (UTI) olyan gyakori bakteriális fertőzésként határozzák meg, amely jelentős morbiditáshoz vezethet, mint például szűkület, fisztula, tályogképződés, vérmérgezés, szepszis, pyelonephritis és vesediszfunkció. A férfiaknál 1%-os, nőknél 3%-os halálozási arányt jelentettek a pyelonephritis kialakulása miatt. A húgyúti fertőzések gyakrabban fordulnak elő nőknél, és 33%-uk 24 éves koráig legalább egy eset miatt antimikrobiális kezelésre szorul.

10 éves a vizsgálat, ami megváltoztatta a kismamák életét

Tíz évvel ezelőtt vehették először igénybe a kismamák a kockázatmentes, non-invazív magzati genetikai tesztet a fogantatáskor kialakuló genetikai rendellenességek kimutatására. 2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes kromoszóma-állományának vizsgálatára is.