üdítőitalok

A diétás italok sem kímélik a májat

Egy friss, nagyszabású brit tanulmány megkérdőjelezi azt az általános nézetet, miszerint a diétás, cukormentes italok egészségesebb alternatívát jelentenek a hagyományos cukros üdítőkhöz képest – különösen a máj egészségének szempontjából. A UK Biobank 123 788 résztvevőjének hosszú távú (átlagosan 10,3 éves) követésén alapuló kutatás rávilágít arra, hogy mind a cukorral édesített italok (SSB-k), mind az alacsony vagy nulla cukortartalmú, mesterségesen édesített italok (LNSSB-k) jelentős mértékben növelik a metabolikus diszfunkcióval összefüggő steatózisos májbetegség (MASLD) kockázatát.
2025.10.10. Hírek

Üdítőitalok és depresszió: új kutatás a bélmikrobiom szerepéről

Egy új tanulmány szerint az üdítőitalok – különösen a cukrozott vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazó változatok – rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a súlyos depressziós zavar (MDD) kialakulásának fokozott kockázatával, különösen nőknél. A kutatás szerint a kapcsolat hátterében valószínűleg a bélmikrobiom összetételének megváltozása áll.
2025.10.01. Hírek