vakcina

Újabb védőoltásra lehet szükség?

Az amerikai kormány 176 millió dollár támogatást adott a Modernának egy új, mRNS-alapú madárinfluenza és más influenzák elleni védőoltás kifejlesztésére. Ehhez fel fogják használni a Covid-19-járvány alatt szerzett tapasztalatokat, javítják a közegészségügyi vészhelyzetekre való gyors reagálás képességét.
2024.07.05. Hírek

Hatékony malária elleni vakcina

Az Oxfordi Egyetem és az indiai Serum Institute of India által kifejlesztett malária elleni vakcina a kisgyermekeknél a tüneteket okozó malária esetek mintegy háromnegyedét sikeresen megelőzte az oltást követő első évben - mutatták ki egy nagyszabású kísérlet eredményei 2024. február 1-én. A vakcina, amelynek használatát már három nyugat-afrikai ország szabályozó hatóságai és az Egészségügyi Világszervezet is engedélyezte, a második, ami 2024-ben vált elérhetővé. Az első vakcinát e hónap elején vezették be Kamerunban, amelyet a GSK gyógyszergyártó cég fejlesztett ki.
2024.02.23. Infektológia

A monovalens új COVID-vakcinák kiszorítják a korábbi kétkomponensű vakcinákat

A COVID-vakcinák idén új formulát kapnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2023. szeptember 11-én bejelentett döntése szerint, ami a jelenleg keringő változatokra összpontosítja az erőfeszítéseket. A lépés kiszorítja a forgalomból a tavalyi kétkomponensű vakcinákat, mivel azok használatát a továbbiakban nem engedélyezik az Egyesült Államokban.
2024.01.02. Háziorvostan