vélemény

Ideje van az örömnek

Mint minden általánosítás, ez is túlzás, de sajnos van benne jó adag igazság: nem lennénk magyarok, ha feltétlenül és felhőtlenül mindannyian örülni tudnánk valaminek, aminek örülni lehet. Most éppen annak, hogy hosszú évek után ismét emelkedik az orvosok és a nővérek bére. Mégpedig jelentősen: a doktoroké két év alatt több mint kétszázezer forinttal, az ápolóké 2019-re csaknem a 2012-es szint kétszeresére.
2016.06.13. Vélemény

Járni jár, csak nem nagyon jut

Európa történetében a 20. század második felében volt egy rövid, boldog időszak, amikor azt hittük, hogy megvalósulnak az utópiák, és eljő a kor, midőn „a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet”, azaz a jóléti állam nem illúzió, hanem a gazdasági növekedés és a kulturális fejlődés következtében realitássá válik.
2016.06.03. Vélemény

Zombor Gábor: Mindenben igazuk van

A jövő évi költségvetésben az egészségügyre szánt pénz nem ad reményt a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésére, valamint az ágazati béremelésre. A szakmai érdekvédelem szerint az orvosok elvándorlásának mértéke már a mindennapi betegellátást veszélyezteti, a politikai ellenzék azt állítja, a kialakult helyzetben emberéletek forognak kockán.
2015.08.03. Vélemény

Mégis érdemes a magánegészségügybe fektetni?

A Lantos Csaba érdekeltségébe tartozó Róbert Károly Magánkórház vette meg a Telki Kórház Kft. Budakeszi úti járóbeteg rendelőintézetét. Az új ambulanciával 40 százalékra nőhet a járóbetegek ellátásból származó bevétel aránya a Róbert Károly Magánkórházban - írja a napi.hu.
2015.01.13. Vélemény

Nagyon keveset kapnak az államtól a kórházak

A hatékonyságjavító intézkedések önmagukban nem elegendők, éves szinten – az adósságállomány rendezésén felül – legalább 100 milliárd forint hiányzik a hazai kórházak működéséből – mondta a Napi Gazdaságnak a Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György. A szövetségnek van saját javaslata egy, a közfinanszírozott ellátástól független, de azt támogatva működő magán-ellátórendszerről is.
2014.11.26. Vélemény

Zombor Gábor: Lesz garantált szakorvosi bér

A kórházak adósságát központosítják, majd legkésőbb 2015 első negyedévében rendezik. Az önkormányzatoknak szintén a jövő év elején kell nyilatkozniuk arról, biztosítani tudják-e a háziorvosi rendelők működtetését és az asszisztensek fizetését – mondta a Világgazdaságnak az egészségügyi államtitkár. Zombor Gábor közölte: az állami ösztöndíjprogramban részt vevő kezdő szakorvosoknak 270-280 ezer forint közötti nettó bért garantálnának.
2014.11.11. Vélemény

Járóbeteg-ellátás: van remény a végleges ellátásra a szakrendelőkben

Bár a szlogenek szintjén a járóbeteg-ellátás évek óta az egészségpolitika prioritásai között szerepel, most először van remény arra, hogy egyre több beteg kapjon végleges ellátást a szakrendelőkben. Lehoczky Péter, a Járóbeteg Szakellátási Szövetség új elnöke abban bízik, hogy a rendszer tervezett módosítása is erre ösztönzi majd az egészségügyi szolgáltatókat - írja a vg.hu.
2014.09.10. Vélemény

"Vége az aranykornak" - interjú a Richter-vezérigazgatóval

A gyógyszeripar számára egyértelműen véget ért az aranykor, ami azonban nem jelenti azt, hogy az iparág előtt ne állna reményteljes jövő – nyilatkozta Bogsch Erik a Világgazdaságnak. A Richter vezérigazgatója a társaság jövőjét a nemzetközi terjeszkedésben látja, míg szerinte az egészségügy, de az egész ország szempontjából is az elvándorlás megállítása a legfontosabb feladat.
2014.09.02. Vélemény

Ezért menekülnek el az orvosok

Ha tiszta viszonyokat akarunk az egészségügyben, akkor véget kell vetni annak a közgazdasági nonszensznek, hogy nem annyi az annyi. Hogy mennyit is fordítunk gyógyításra, társadalmi döntés és szerződés kérdése, a honnan költsünk rá, pedig a priorizálásé - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Napi Gazdaságnak adott interjújában, aki mindenképpen önálló tárcát szorgalmaz az ágazatnak.
2014.05.06. Vélemény