Alvászavar

Teret hódít az életmód orvoslás - Az esti stresszoldó, alvást segítő készítmények új generációja

A jóllét lehetősége évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. A biztonságosabb és kényelmesebb életkörülmények érdekében az emberi fejlesztések lenyűgöző tempóban és leleményességgel alakították át a lakókörnyezeteinket és a társadalmat. A biztonság és kényelem elérhetővé vált, a modern kor embere a krónikus stresszel kell megküzdjön a jóllétért. Egyre nagyobb szükség van a hétköznapokba integrált életmód orvoslásra. (x)

2021.10.14. Alvászavar

Az inszomnia hatása a szervezetre

A kezeletlen inszomnia számos testi és lelki betegség kockázatát növeli, rontja az életminőséget, a fizikai és szellemi teljesítményt, a munkahelyi és iskolai eredményességet, és általában kedvezőtlenül befolyásolja a morbiditást és a mortalitást.

2016.12.05. Alvászavar

Az inszomnia kezelése

Az álmatlanság kezelésének igénye valószínűleg egyidős az emberiséggel. Míg a huszadik század első felét a barbiturátok, a második felét a benzodiazepinek uralták, a huszonegyedik század modern készítményei a nem benzodiazepin altatók, más néven „Z”-szerek – zolpidem, zolpiclon, zaleplon. Az egyes hatóanyagok klinikai hasznának értékeléséhez, az előnyök és kockázatok összevetéséhez az alvás fiziológiájára gyakorolt hatásukat is figyelembe kell venni.

2016.11.28. Alvászavar

Alvászavart állapított meg a háziorvos? A jogosítvány bánhajta

Jövőre már megváltozott alkalmassági vizsgán kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosítványt kaphasson vagy meg tudja hosszabbítani a már meglévőt. A vizsgálat része lesz az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is, annak nyomán, hogy az Emmi módosította az egykori Népjóléti Minisztérium közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletét.

2015.12.15. Alvászavar

Alvászavarok

Alvásigényünk életünk során jelentősen csökken. A kisiskolások 8-10 órás igénye 60 év felett 5-6 órára csökken. Az alvásigényt emellett az aktuális szellemi teljesítmény is befolyásolja. Az alvásban számos olyan folyamat zajlik, melynek hiánya súlyos és tartós kóros következményekkel jár memóriánkban, figyelmünkben, alkalmazkodó képességünkben.

2013.08.14. Alvászavar

Az alvászavar az Alzheimer-kór korai jele lehet

Science Translational Medicine szeptemberi kiadásában megjelent tanulmány szerint, az alvászavar az Alzheimer–kór egyik legkorábbi indikátora lehet. Erre a következtetésre jutottak a Washington University kutatói, mivel rágcsálómodellel folytatott kísérletük során megállapították, hogy az Alzheimer-kór első jeleként tekintett béta–amyloid plakkok képződésének mértékét a normál alvás - ébrenlét ciklus szignifikánsan csökkenti.

2012.09.26. Alvászavar

A sikeres tanulás kulcsa az alvás

A Chicago Egyetem kutatásai szerint az alvás segíti elménket az összetettebb feladatok megoldásában és azon emlékek és gondolatok előhívásában, amikről azt hittük, elfelejtettük a nap folyamán.

2009.01.21. Alvászavar