Aneszteziológia és intenzív terápia

A Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság XIX. Tudományos konferenciája

Az orvosi terápiában világszerte egyre nagyobb teret hódítanak az innovatív technológiák. Ezek közé tartozik a sebkezelésben validált rendszerként működő negatívnyomás-terápia is, melyről a résztvevőknek lehetősége nyílik széleskörűen tájékozódni, tudásukat elmélyíteni, különböző szakterületen elért eredményekről, lehetőségekről konzultálni.

Virtuális valóság terápia a krónikus fájdalom enyhítésére

A betegségekből vagy sérülésből adódó krónikus fájdalom gyakori, ám sokaknak még a vényköteles fájdalomcsillapítók sem hoznak elfogadható enyhülést. A figyelemelterelésként használt virtuális valóság pozitív érzelmeket indukál, illetve olyan érzetet kelt, mintha egy virtuális környezetben kicserélnénk a fájó végtagot vagy testrészt, ami hatékony terápiás eszköz lehet. – legalábbis ez olvasható a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking című lektorált szakmai folyóirat több cikkében.

Algoritmus a koraszülötteknél előforduló alvási apnoe monitorozásának javítására

A koraszülöttek életben maradása a szoros monitorozás ellenére kétséges. A lehetséges veszélyek közt a centrális apnoe epizódok is ott szerepelnek. Az ilyen epizódok során a gyermek légzése 90 másodpercre vagy annál hosszabb időre is leállhat. Centrális apnoe epizódok a koraszülöttek esetében meglehetősen gyakran fordulnak elő, de egy részük észrevétlen marad, mivel az apnoe roham nem mindig okoz légzésmonitor vészjelzést.