Digitális világ

Videojátékkal a hátfájdalmak ellen?

Testre rögzíthető érzékelővel vezérelhető videojátékokkal segít az alsó háttáji fájdalmakban szenvedőkön a svájci fejlesztésű Valedo. A két szenzorból álló eszköz vezeték nélkül csatlakozik az okostelefonokhoz vagy táblagépekhez, amelyeken a felhasználók különböző háterősítő tornagyakorlatokkal kontrollálhatják a készülékhez letölthető játékokat. A Valedo mobilalkalmazása az elért eredményeken túl a gyakorlatok során nyújtott teljesítményt is részletesen rögzíti.

Három mobilalkalmazás kardiológusoknak

A Google Android és az Apple iOS operációs rendszere mára a két legnépszerűbb okostelefonos platformmá nőtte ki magát, ennek megfelelően mindkettőhöz tekintélyes alkalmazás-ökoszisztéma párosul. Az androidos Play Store és az iOS-es App Store online szoftverboltok tartalmai között az irodai alkalmazásoktól a játékokon át a közösségi szolgáltatásokig a legkülönbözőbb appok – folyamatosan gyarapodó - tömegei sorakoznak, amelyek közül az orvosokat segítő, egészségügyi alkalmazások sem maradhatnak ki.

Okostelefonok válthatják a hagyományos ECG-ket?

Hamarosan az okostelefonok és táblagépek vehetik át a hagyományos ECG készülékek helyét, Dr. Z. C. Haberman és kutatócsoportjának tanulmánya szerint. A csoport eredményei alapján, a diverz populációk kiterjedt vizsgálata az okoseszközökhöz csatlakoztatott, egyszerűbb szenzorokkal jóval költséghatékonyabb, azonos pontosságú megoldást jelent, mint a megszokott, 12 elvezetéses ECG készülékek használata.

Nyelvükkel hallhatnak a jövőben a halláskárosultak?

A felhasználók nyelvére helyezett elektródákkal adnák vissza a hangérzékelés képességét a hallássérülteknek amerikai kutatók. A jelenleg is fejlesztés alatt álló, műtéti beavatkozás nélkül, ráadásul a hasonló megoldásoknál várhatóan olcsóbban használatba vehető készülék a hangokat elektromos impulzusokká alakítva közvetítené a viselő felé.

CardioMessenger Smart: 24 órás megfigyelés szívbetegeknek

A pacemakerekkel, illetve ICD-kkel vezeték nélkül kommunikáló, a szívbetegek egészségügyi állapotát folyamatos megfigyelés alatt tartó készüléket jelentett be a Biotronik. A cég CardioMessenger Smart nevű, teljes mértékben automatizált eszköze napi rendszerességgel küld jelentést az orvosoknak betegeik állapotáról, valamilyen probléma esetén pedig akár SMS-ben is értesíti őket.

Vérvétel otthon, fájdalom nélkül?

Gyors és fájdalommentes vérvételt ígér a Tasso nevű cég várhatóan jövőre piacra kerülő terméke. A vállalat pingponglabda méretű eszköze a fejlesztők szerint semmilyen szakértelmet nem igényel, akár két perc alatt, otthon vesz vérmintát, megspórolva az utat az orvosi rendelőbe.

Okostelefonos EEG-t fejleszt a Samsung

Egy hagyományos headsetnél nem sokkal nagyobb, okostelefonnal kommunikáló EEG készüléken dolgozik a Samsung. A koreai gyártó újfajta, gél nélkül is használható elektródákkal dolgozó eszköze az EDSAP nevet kapta, és a cég elsősorban a stroke korai kiszűrésére szánja.

Elektromos impulzusokkal csillapít fájdalmat a Quell lábpánt

A krónikus fájdalmak sokak élét keserítik meg: amellett, hogy sok mindennapi tevékenység elé állítanak akadályt, még az alvást is megnehezíthetik. Erre a problémára ígér gyógyszermentes megoldást a NeuroMetrix, lábra erősíthető, elektromos stimulációt alkalmazó készülékével, amely Quell névre hallgat.

Defibrillátorral felszerelt mentődrón Hollandiából

Drónba szerelt defibrillátorral forradalmasítaná az elsősegélynyújtást a holland Delft University of Technology egyik hallgatója. A légvonalban akár egy perc alatt a helyszínre érkező, kisméretű, háromrotoros repülő nem csak az újraélesztéshez szükséges felszerelést tartalmazza, de beépített kamerájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a diszpécser vezényelje a mentést.

Az okoseszközök lehetnek az egészségügy új alappillérei?

Az okostelefonok, illetve az egyéb okoseszközök, bár kezdetben luxuscikkeknek számítottak, manapság már szinte mindenki zsebében megtalálhatók. A készülékek vitathatatlanul komoly előrelépést jelentettek a mindennapokban - elég ha csak a hagyományos, "butatelefonokhoz" mért előnyöket nézzük - az okoseszközök képességei azonban sokkal több területen lehetnének kihasználhatók, mint az e-mailezés vagy a közösségi oldalak böngészése.