Digitális világunk

Okostelefonok válthatják a hagyományos ECG-ket?

Hamarosan az okostelefonok és táblagépek vehetik át a hagyományos ECG készülékek helyét, Dr. Z. C. Haberman és kutatócsoportjának tanulmánya szerint. A csoport eredményei alapján, a diverz populációk kiterjedt vizsgálata az okoseszközökhöz csatlakoztatott, egyszerűbb szenzorokkal jóval költséghatékonyabb, azonos pontosságú megoldást jelent, mint a megszokott, 12 elvezetéses ECG készülékek használata.

Nyelvükkel hallhatnak a jövőben a halláskárosultak?

A felhasználók nyelvére helyezett elektródákkal adnák vissza a hangérzékelés képességét a hallássérülteknek amerikai kutatók. A jelenleg is fejlesztés alatt álló, műtéti beavatkozás nélkül, ráadásul a hasonló megoldásoknál várhatóan olcsóbban használatba vehető készülék a hangokat elektromos impulzusokká alakítva közvetítené a viselő felé.

Nyughatatlan szív

Vannak jogesetek, ahol a beteg elveszítve a kontrollt irreális kártérítési követelésekkel lép fel, ilyenkor az ügyvéd kollégáknak van nagyfokú felelőssége, atekintetben, hogy milyen reális esély mutatkozik a per megnyerésére, hiszen a vesztes peres félnek kell a perköltségeket állni.

CardioMessenger Smart: 24 órás megfigyelés szívbetegeknek

A pacemakerekkel, illetve ICD-kkel vezeték nélkül kommunikáló, a szívbetegek egészségügyi állapotát folyamatos megfigyelés alatt tartó készüléket jelentett be a Biotronik. A cég CardioMessenger Smart nevű, teljes mértékben automatizált eszköze napi rendszerességgel küld jelentést az orvosoknak betegeik állapotáról, valamilyen probléma esetén pedig akár SMS-ben is értesíti őket.

Peres eljárás bemutatása, mire lehet felkészülni?

Az egészségügyi ellátás során bekövetkező szabálysértés miatt a sérelmet szenvedő beteg, illetve hozzátartozója jogosult kártérítési keresetet indítani. A kártérítési keresetet, mint felperes nyújtja be az egészségügyi intézmény, mint alperes ellen. Tehát a perben a felek általában a beteg/ hozzátartozói, illetve az egészségügyi intézmény.

Vérvétel otthon, fájdalom nélkül?

Gyors és fájdalommentes vérvételt ígér a Tasso nevű cég várhatóan jövőre piacra kerülő terméke. A vállalat pingponglabda méretű eszköze a fejlesztők szerint semmilyen szakértelmet nem igényel, akár két perc alatt, otthon vesz vérmintát, megspórolva az utat az orvosi rendelőbe.

Okostelefonos EEG-t fejleszt a Samsung

Egy hagyományos headsetnél nem sokkal nagyobb, okostelefonnal kommunikáló EEG készüléken dolgozik a Samsung. A koreai gyártó újfajta, gél nélkül is használható elektródákkal dolgozó eszköze az EDSAP nevet kapta, és a cég elsősorban a stroke korai kiszűrésére szánja.