Fogorvos

Bizonyítékalapú útmutató az akut fogászati fájdalom csökkentésére gyermekkorban

Az Amerikai Fogászati Egyesület Tudományos Tanácsa, az Amerikai Fogászati Egyesület Tudományos és Kutatóintézete, a Pittsburghi Egyetem Fogorvosi Iskolája és a Pennsylvaniai Egyetem Integratív Globális Szájegészségügyi Központja által összehívott irányelvekkel foglalkozó testület szakirodalmi áttekintést és meta-analízist végzett, és bizonyítékokon alapuló ajánlásokat fogalmazott meg az 1 vagy több egyszerű és sebészi foghúzást követő akut fogfájdalom farmakológiai kezelésére, valamint a gyermekkori (< 12 éves) pulpa (fogbél) - és furkáció (szétválás) - vagy periapikális betegségekkel összefüggő fogfájás ideiglenes kezelésére (azaz amikor a végleges fogászati kezelés nem áll azonnal rendelkezésre).

2023.09.20. Fogorvos

Fókuszban a parodontológia

A Szenior Akadémia 2023-as tavaszi online szemeszterének ötödik alkalmán dr. Gera István, a Parodontológiai Klinika professor emeritusa tartott előadást a parodontológiáról. Előadásában beszélt a többi között a viszonylag új tudományág kialakulásáról, a népbetegségként sokakat érintő fogszuvasodás és fogínygyulladás kialakulásának fázisairól, a prevenció fontosságáról és a kezelési lehetőségekről is.

2023.03.20. Fogorvos

A szájsebészeti beavatkozás előtti antibiotikum indikációja

Az eddigi legerősebb bizonyíték támasztja alá azokat a klinikai irányelveket, amelyek azt javasolják, hogy az endokarditisz nagy kockázatának kitett betegeknek antibiotikumot kell szedniük, mielőtt foghúzáson vagy más típusú szájsebészeti beavatkozáson esnének át - derül ki egy új tanulmányból, amely két módszertant használt.

2022.09.14. Fogorvos

Periodontitis hatása a biológiai terápiára?

Úgy vélik, hogy a rheumatoid arthritis (RA) és a periodontitis (periodontális betegség, PD) számos azonos klinikai és patológiai jellemzővel rendelkezik. Csak kevés jelentés vizsgálta azonban a PD mértéke és az RA kezelésre adott terápiás válasz közötti kapcsolatot.

2020.09.30. Fogorvos

Ellátás nélküliek az angolok fogászat terén?

Az NHS alapellátásra vonatkozó felmérésének eredményei alapján négyből egy beteg, azaz nagyjából 1,03 millió ember nem szerepel a közfinanszírozott fogorvosok által vezetett nyilvántartásban és az elmúlt év során nem tudott fogászati ellátásra időpontot szerezni.

2020.02.18. Fogorvos

Orális patogén stroke betegek agyi embóliáiban

A Tampere Egyetem kutatói elsőként bizonyították, hogy a stroke betegek agyi embóliái orális patogénekből származó DNS-t tartalmaznak. A kutatók cikkét a Journal of American Heart Association tudományos szakfolyóirat közölte.

2019.11.11. Fogorvos

Jubileumi gyémánt és arany díszokleveleket adtak át a FOK-on

A Fogorvostudományi Kar (FOK) ünnepségén az ötven és hatvan évvel ezelőtt végzett fogorvosok vehettek át jubileumi gyémánt és arany díszoklevelet Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettestől, Dr. Gerber Gábor dékántól és Dr. Nyirády Pétertől, a Szak- és Továbbképzési Központ igazgatójától.

2019.10.09. Fogorvos