Geriátria

A Tai Chi Chuan képzés klinikai hatékonysága a globális kognícióra

Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a kognitívan megerősített tai chi chuan, a standard tai chi chuan és a nyújtógyakorlatok hatékonyságát a globális kogníció javításában és a kettős feladatú járás költségeinek csökkentésében az enyhe kognitív károsodással (MCI) vagy önbevallás szerint memóriaproblémákkal küzdő idős felnőtteknél.

2023.11.29. Geriátria

EMA figyelmeztetés: az Omega-3-sav etil-észterek pitvarfibrillációt okozhatnak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága (Farmakovigilanciai Kockázatértékelési Bizottság [PRAC]) 2023. szeptemberi ülésén megerősítette, hogy a pitvarfibrilláció ezentúl gyakori mellékhatásként szerepel majd az omega-3-sav etil-észtereket tartalmazó gyógyszerek alkalmazási előírásában. Amennyiben pitvarfibrilláció alakul ki, a gyógyszer szedését véglegesen abba kell hagyni.

2023.11.06. Geriátria

Kannabisz használat menopauzában?

A Menopauza Társaság éves ülésén bemutatott keresztmetszeti felmérés eredményei szerint ötből körülbelül két perimenopauzában vagy posztmenopauzában lévő nő használt valaha bármilyen formában kannabiszt, de 10%-uk az elmúlt hónapban használta azt.

2023.11.02. Geriátria

A multivitaminos kiegészítők javítják az időskori memóriát

A kognitív képességek fenntartása kritikus fontosságú az idősebb felnőttek számára, ugyanakkor jelenleg kevés hatékony stratégia létezik a kognitív hanyatlás lassítására. A multivitaminos kiegészítőket az általános egészség elősegítésére használják; azonban nem világos, hogy kedvezően befolyásolják-e a kognitív funkciókat idősebb korban.

2023.07.27. Geriátria

Telehealth megoldások a geriátriai ellátásban

Ha a digitális technológiára gondolunk, akkor általában a fiatalabbak jutnak eszünkbe. Az efféle gondolkozásmód azonban nem feltétlenül érvényes a telehealth esetén. Az idősebb generáció a telehealth technológiákat az ellátáshoz való hozzáférés javítására és az egészségügyi szolgáltatások költségének csökkentésére használhatja.

2020.06.05. Geriátria

Elesés-prevenció: mit tehetünk? 1. rész

Az amerikai CDC létrehozott egy ’STEADI’ (’Stopping Elderly Accidents, Deaths, & Injuries’ – „Időskorúak baleseteinek, halálozásának és sérüléseinek megelőzése”) elnevezésű kezdeményezést abból a célból, hogy segítsen azoknak az egészségügyi szakembereknek, akik olyan idősebb felnőtteket kezelnek, akik esetében fennáll az elesés kockázata, vagy akik esetében előzőleg történt elesés.

2020.03.18. Geriátria

Vén árvák

Vénülő baby boomerekkel és egyre több gyermektelen és egyedülálló korosodóval a 65 év feletti amerikaiak közel egynegyedét ún. „időskori árvaság” veszélyezteti.

2015.07.25. Geriátria