Gyermek- és ifjúságpszichiátria

Az étkezési zavarokkal kórházba került gyermekek Ontarioban, Kanadában

Ez a népesség-alapú keresztmetszeti vizsgálat a kanadai Ontario tartomány összekapcsolt egészségügyi adminisztratív és demográfiai adatbázisainak felhasználásával azonosította a 2002. április 1. és 2020. március 31. között evészavar diagnózissal kórházba került 5-17 év közötti gyermekeket. Az adatelemzéseket 2021 májusától 2023 júniusáig végezték.

A magatartászavarban szenvedő kamaszok agya eltér a társaikétól

A Journal of Child Psychology and Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent nemzetközi kutatócsoport által lefolytatott vizsgálat szerint úgy tűnik, hogy a súlyos antiszociális viselkedésproblémákkal küzdő kamasz fiúk agystruktúrája eltér a magatartásproblémáktól mentes társaikétól, ami arra utal, hogy a problémás viselkedés az agyfejlődés kisgyermekkorban bekövetkezett változásaiból fakad.

Minden tízedik óvodás fejében megfordul az öngyilkosság gondolata

Egy új tanulmány szerint minden tízedik, 3 év körüli gyermeknek lehetnek öngyilkos gondolatai vagy mutathat erre utaló magatartást, ráadásul az ilyen gyermekek háromnegyedénél ezek a tünetek a gyermekkor közepéig elhúzódhatnak, főként azoknál, akik depresszióban vagy externalizáló zavarokban szenvednek. A tanulmányt a Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című szakmai folyóirat közölte.