Háziorvostan (gyerek)

A rendszeres magnéziumszedés fontossága

A magnézium az emberi szervezet megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyagok egyike, amelynek a hiánya stresszes állapotokkal és számos krónikus betegséggel társulhat, beleértve a migrénes fejfájást, a kardiovaszkuláris történéseket (szívroham, stroke), a magasvérnyomás-betegséget és a 2-es típusú cukorbetegséget (ld. ábra)(1).

Isoprinosine®: kettős hatással a felső légúti vírusfertőzések ellen

A jelenlegi járvány időszakban is kiemelt jelentőségű a felső légúti vírusfertőzések gyors és hatékony kezelése, hiszen légúti tünetek jelentkezése esetén mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek a járványügyi megszorítások enyhítése után is otthon kell maradniuk. Ezekben az esetekben nem mindegy, hogy meddig tart a hiányzás az iskolából, a munkahelyről.

Rendkívüli ülést tart a WHO a koronavírus új szupervariánsa miatt

Számos kutatót és virológust tölt el aggodalommal a koronavírus egy új variánsának a megjelenése, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja. A kialakult helyzetre reagálva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülést tart pénteken, amelynek keretében megvitatják, mit jelenthet a koronavírus-vakcinák és az alkalmazott kezelések szempontjából a napokban felfedezett új variáns rendkívül sok mutációt tartalmazó tüskefehérjéje.

A Covid-19 és ITO-n kezelt gyermekek. 1. rész

Csak keveset tudunk azokról a gyermekekről, akiknél olyan súlyos a Covid-19 megbetegedés lefolyása, hogy intenzív osztályos ellátást igényelnek, mivel viszonylag kevesen vannak, de az országos nyilvántartásból származó előzetes adatok elemzése azt mutatja, hogy ezek a gyermekek nagyobb valószínűséggel idősebbek, fekete bőrűek és asztmások.

Gyógyszeres terápiás stratégia lázas gyermek esetén (X)

Gyermekek esetében a láz az egyik legfőbb ok, ami miatt a szülők orvoshoz fordulnak. A láz oki terápiája mellett (amely az esetek 80 százalékában valamilyen fertőzés) fontos helyet kell, hogy kapjon a kezelésben a gyermek jó általános állapotának visszaállítása, a betegséggel járó diszkomfort és stressz csökkentése, amely az esetek nagy részében lázcsillapítást is jelent.

Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) és a pszichológiai kórképek – ok, következmény vagy véletlen?

Az éjszakai bepisilést (EN) hosszú ideig pszichiátriai betegségnek tartották. Ez a nézet alapjaiban változott meg, amikor a kutatások igazolták, hogy az EN létrejöttében az éjszakai polyuria (a vasopressin hiány következményeként), a detrusor izomzat éjszakai hyperaktivitása és az alvás-ébreszthetőség eltérései (high arousal treshold) is alapvető szerepet játszanak.