Háziorvostan (gyerek)

Egy Kínában felfutó, új járványhullám?

Szívszorító déjà vu-t keltő képek jelentek meg a közösségi médiában Kínából, amint túlzsúfolt kórházi várótermekben intravénás infúzióra kötött kisgyermekek kapnak éppen folyadékot. Alighogy feleszmélt a világ a koronavírus-járványból, a légúti megbetegedések hirtelen megnövekedett számáról érkeznek hírek Kínából, ami aggodalomra ad okot.

Az e-cigaretta és a cigaretta használata a késői terhesség alatt a serdülők körében

A terhes serdülők néha használnak cigarettát; keveset tudunk azonban az e-cigaretta használatáról a terhes serdülők körében, egy olyan populációban, amely fokozott egészségügyi kockázatnak van kitéve. Egy kohorsz vizsgálat a 2016-2021-es Terhességi Kockázatfelmérési Megfigyelő Rendszer meglévő adatait használta fel 10.428 olyan 10-19 év közötti amerikai serdülőről, akiknél egy terhességből egy gyermeke született, és teljes körű adatokkal rendelkeztek az e-cigaretta- vagy cigarettahasználatról és az SGA-szülés (azonos nemű és terhességi időre született, 10. percentil alatti születési súlyú gyermek).

Az étkezési zavarokkal kórházba került gyermekek Ontarioban, Kanadában

Ez a népesség-alapú keresztmetszeti vizsgálat a kanadai Ontario tartomány összekapcsolt egészségügyi adminisztratív és demográfiai adatbázisainak felhasználásával azonosította a 2002. április 1. és 2020. március 31. között evészavar diagnózissal kórházba került 5-17 év közötti gyermekeket. Az adatelemzéseket 2021 májusától 2023 júniusáig végezték.

A rendszeres magnéziumszedés fontossága

A magnézium az emberi szervezet megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyagok egyike, amelynek a hiánya stresszes állapotokkal és számos krónikus betegséggel társulhat, beleértve a migrénes fejfájást, a kardiovaszkuláris történéseket (szívroham, stroke), a magasvérnyomás-betegséget és a 2-es típusú cukorbetegséget (ld. ábra)(1).

Isoprinosine®: kettős hatással a felső légúti vírusfertőzések ellen

A jelenlegi járvány időszakban is kiemelt jelentőségű a felső légúti vírusfertőzések gyors és hatékony kezelése, hiszen légúti tünetek jelentkezése esetén mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek a járványügyi megszorítások enyhítése után is otthon kell maradniuk. Ezekben az esetekben nem mindegy, hogy meddig tart a hiányzás az iskolából, a munkahelyről.

Rendkívüli ülést tart a WHO a koronavírus új szupervariánsa miatt

Számos kutatót és virológust tölt el aggodalommal a koronavírus egy új variánsának a megjelenése, amely egyes vélekedések szerint akár újabb járványhullámok kialakulását is okozhatja. A kialakult helyzetre reagálva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendkívüli ülést tart pénteken, amelynek keretében megvitatják, mit jelenthet a koronavírus-vakcinák és az alkalmazott kezelések szempontjából a napokban felfedezett új variáns rendkívül sok mutációt tartalmazó tüskefehérjéje.

A Covid-19 és ITO-n kezelt gyermekek. 1. rész

Csak keveset tudunk azokról a gyermekekről, akiknél olyan súlyos a Covid-19 megbetegedés lefolyása, hogy intenzív osztályos ellátást igényelnek, mivel viszonylag kevesen vannak, de az országos nyilvántartásból származó előzetes adatok elemzése azt mutatja, hogy ezek a gyermekek nagyobb valószínűséggel idősebbek, fekete bőrűek és asztmások.