HPV

Szeptember 13-ig igényelhető az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele alapján az iskolai kampányoltás keretében az idei tanévben is igényelhető az ingyenes, önkéntes HPV elleni védőoltás a hetedik osztályos lányok és fiúk számára. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani az ingyenes védőoltást, és tájékoztatni a szülőket a HPV okozta betegségekről, illetve a védőoltással kapcsolatban felmerülő kérdésekről.

2021.08.31. HPV

Hogyan lett a gyermek HPV fertőzött?

Annak ellenére, hogy a humán papillómavírusokkal elsősorban a szexuálisan aktív felnőttek fertőződnek, a bőrön vagy a nemi szervek környékén a vírusfertőzés következtében kialakuló szemölcsök időnként a gyermekeknél is megfigyelhetőek.

2016.05.03. HPV

Innováció a HPV oltás területén – 9 komponensű oltás

A már korábban is létező 2- (Cervarix, GSK4) és 4-komponensű (Silgard, MSD5) HPV-vakcinák mellett nemrég egy új, 2. generációs 9 komponensű HPV-vakcina (Gardasil 9, MSD6) is elérhetővé vált: az oltás 16-os, 18-as, 6-os és 11-es HPV-típusok elleni hatékonysága egyenértékű a 4-valens HPV vakcináéval.

2016.03.29. HPV

Milyen HPV-vakcinák érhetőek el jelenleg?

A méhnyakrák kialakulásához nehezen meghatározható, de mindenképpen évekig fennálló HPV fertőzésre van szükség. A HPV fertőzés megelőzésére kifejlesztett vakcinák hatékonysága ezért leginkább a rákmegelőző állapotok – cervikális intraepiteliális neopláziák 2-es és 3-as formája, illetve az in situ karcinómák – előfordulásának csökkenésével vizsgálható.

2016.03.22. HPV