Kardiológia

A Paxlovid kölcsönhatásai: mire kell figyelni?

A nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) a korai COVID-19 tüneteket mutató, nagy kockázatú betegek számára változást hozott, de jelentős kölcsönhatásokat mutat az általánosan használt szív- és érrendszeri gyógyszerekkel, figyelmeztet egy új tanulmány.

2022.11.10. Kardiológia

Myocarditis tinédzserekben COVID-vakcina után?

Izraelből származó új adatok további bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a szívizomgyulladás a Pfizer/BioNTech mRNS COVID-19 vakcinával történő oltás ritka mellékhatása serdülőknél - amely túlnyomórészt férfiaknál fordul elő, és jellemzően a második adag után.

2022.11.03. Kardiológia

Statinterápia és az izmok

A statinterápia hatékony az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, és széles körben írják fel, de továbbra is fennállnak olyan aggodalmak, hogy a statinterápia gyakran okozhat izomfájdalmat vagy izomgyengeséget.

2022.09.29. Kardiológia

Szívizomgyulladás majomhimlőben?

Egy 31 éves férfi, akinél megerősített majomhimlő-fertőzést állapítottak meg, egy esettanulmány szerint körülbelül egy héttel a majomhimlő tüneteinek megjelenése után akut szívizomgyulladást diagnosztizáltak.

2022.09.20. Kardiológia

A szájsebészeti beavatkozás előtti antibiotikum indikációja

Az eddigi legerősebb bizonyíték támasztja alá azokat a klinikai irányelveket, amelyek azt javasolják, hogy az endokarditisz nagy kockázatának kitett betegeknek antibiotikumot kell szedniük, mielőtt foghúzáson vagy más típusú szájsebészeti beavatkozáson esnének át - derül ki egy új tanulmányból, amely két módszertant használt.

2022.09.14. Kardiológia

Húgysavérték köszvényben

Korábbi kutatások a magas húgysav-szintet a túlzott zsírtartalommal, az alacsony húgysav-szintet pedig a vázizomzat tömegének csökkenésével hozták összefüggésbe. Az epidemiológiai vizsgálatok U-alakú kapcsolatot mutattak ki a húgysavszint és a halálozás között, ami arra utal, hogy a nagyon magas és a nagyon alacsony húgysavszint is káros lehet.

2022.09.08. Kardiológia

A lipoprotein(a) és az aortabillentyű kapcsolata?

A lipoprotein(a) [Lp(a)] potenciális okozati tényező az aortabillentyű-betegség patogenezisében. Az Lp(a) és az aortabillentyű-meszesedés (AVC) újbóli kialakulásának és progressziójának kapcsolatát azonban sohasem vizsgálták. A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy vajon a magas Lp(a) szérumszint összefüggésbe hozható-e az AVC előfordulási gyakoriságával és progressziójával.

2022.08.17. Kardiológia

A sztatinok és a COVID-19 kapcsolata?

A szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésére sztatinokat szedő betegeknél alacsonyabb lehet a COVID-19 miatti kórházi kezelés kockázata, mint a gyógyszereket nem szedő pácienseknél, állítja egy nagyszabású új tanulmány.

2022.08.08. Kardiológia