Kardiológia

A béta-blokkolók és az erőszak kapcsolata

A béta-adrenerg blokkolót (β-blokkolót) szedő egyéneknél az erőszak csökkenése figyelhető meg azokhoz az időszakokhoz képest, amikor nem szedik a gyógyszert - derül ki egy 2023. január 31-én a PLOS Medicine nyílt hozzáférésű folyóiratban közzétett tanulmányból. Ha az eredményeket más tanulmányok is megerősítik, a β-blokkolók megfontolhatók az agresszió és az ellenséges viselkedés kezelésének egyik módjaként a pszichiátriai betegségekben szenvedő egyéneknél.

2023.02.21. Kardiológia

Új célértékek a vérnyomás kezelésében?

Az Amerikai Családorvosi Akadémia (AAFP) új klinikai gyakorlati útmutatót tett közzé. Kevés olyan dolog van, amit gyakrabban kezelünk, mint a magas vérnyomást, ezért azt gondolnánk, hogy az irányelvek már régen egyértelműek kellenének, hogy legyenek. Kevesebb mint 10 évvel ezelőtt, 2014-ben a JNC 8 (Eighth Joint National Committee) a 60 év alattiak számára 140/90 Hgmm alatti, a 60 év felettiek számára pedig 150/90 Hgmm alatti célértékeket javasolt.

2023.02.20. Kardiológia

A magas vérnyomás csapat-alapú kezelése a járóbeteg-ellátásban

A cikk célja volt áttekinteni a jelenlegi szakirodalmat a magas vérnyomással kapcsolatos úgynevezett csapat-alapú gondozási (TBC), azaz többszakmás felügyeletet biztosító beavatkozások ambuláns környezetben történő megvalósításának klinikai hatékonyságával és költséghatékonyságával kapcsolatban, és megvitatni a megvalósítással kapcsolatos kihívásokat.

2023.01.10. Kardiológia

Akut pitvarfibrilláció – stroke - halálozás

A pitvarfibrillációban (AF) szenvedő betegeknél magasabb az ischaemiás stroke kockázata. Az azonban még mindig nem ismert, hogy a sürgősségi osztályon lévő betegek esetében az akut pitvarfibrilláció (AAF) befolyásolhatja-e az akut ischaemiás stroke (AIS) kimenetelét.

2022.12.26. Kardiológia