Kardiológia

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.

2024.03.28. Kardiológia

EMA figyelmeztetés: az Omega-3-sav etil-észterek pitvarfibrillációt okozhatnak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága (Farmakovigilanciai Kockázatértékelési Bizottság [PRAC]) 2023. szeptemberi ülésén megerősítette, hogy a pitvarfibrilláció ezentúl gyakori mellékhatásként szerepel majd az omega-3-sav etil-észtereket tartalmazó gyógyszerek alkalmazási előírásában. Amennyiben pitvarfibrilláció alakul ki, a gyógyszer szedését véglegesen abba kell hagyni.

2023.11.06. Kardiológia

Hirtelen szívhalál: egy szakirodalmi áttekintés

A hirtelen szívhalál (SCD) a kardiovaszkuláris halálesetek nagy százalékát okozó állapot, amelynek leggyakoribb oka a kamrai tachyarrhythmia. Az SCD-nek vannak olyan jelei és tünetei, amelyek spontán, minden figyelmeztetés nélkül jelentkeznek és halálosak. Annak ellenére, hogy a preventív erőfeszítések a legnagyobb kockázatú népességkategóriákban a szubkután beültetett kardioverter-defibrillátorok (S-ICD) használatára összpontosítanak, az SCD-k nagy számban fordulnak elő a normál népességben és olyan embereknél, akiknek nincs dokumentált szívbetegségük. Ezért az SCD elsődleges megelőzésének valamilyen életképesebb stratégiának kellene lennie az általános népesség számára, figyelembe kellene vennie a megelőző orvoslás formáját öltő intézkedéseket, mint például, hogy többet tudjanak a genetikai hajlamról, a halálos kimenetelű ritmuszavarok családi előzményeiről, az ismeretlen okú szinkópákat követő folyamatos felügyeletről stb.

2023.10.09. Kardiológia