Kardiológia

Jól hűtött orr segíthet túlélni a hirtelen szívhalált

Orrüregen keresztül hirtelen lehűtve a koponyát az agyszövet tovább bírja az oxigénhiányt, így a hirtelen szívhalál miatt végzett újraélesztés eredményei jelentősen javíthatók. Az Európai Unió öt országában végzett vizsgálat igen kedvező adatait svéd kutatók ismertették az Amerikai Szív Társaság kongresszusán.

2009.11.23. Kardiológia

A grapefruit-juice fogyasztásának veszélyei

Mivel a grapefruitnak közismert az antioxidáns és a szív- és érrendszeri betegségekkel illetve a daganatokkal szembeni protektív hatása, fogyasztása a legváltozatosabb formákban (a nyers gyümölcsön kívül juice, grapefruit magolaj) egyre inkább terjed hazánkban is.

2009.11.19. Kardiológia

Az acut coronaria syndroma háziorvosi ellátása

Mivel az acut coronaria syndroma sürgősségi ellátásának koncepciója jelentősen változott, szükséges ennek az új szemléletnek az elsajátítása a háziorvosok számára is. A nemzetközi és hazai ajánlások hangsúlyozzák a magas időfaktor jelentőségét, és a háziorvos szerepét az életveszélyes állapot elhárításában.

2009.11.16. Kardiológia

Sok zsír a szívburokban megjósolja a szívrohamot

A koszorúér-betegség ismert és eddig is figyelembe vett kockázati tényezői - magas vérzsír- és vércukorszint, magas vérnyomás, nagy testsúly és a dohányzás - mellé újabb, rizikót jelző adat csatlakozott: a szívburokban található zsírpárna mennyisége.

2009.11.09. Kardiológia

Immár 80 éve szívügye a kardiológia

Bensőséges hangulatú ünnepségen köszöntötték 80. születésnapján Dr. Szabó Zoltánt, aki Magyarország első szív-transzplantációját végezte. A rendezvényen kollégái, barátai mellett Székely Tamás egészségügyi miniszter is részt vett.

2009.10.23. Kardiológia

Szívinfarktus után a beültetett defibrillátor nem növeli az életkilátásokat

A koszorúér-elzáródás következtében kialakuló szívizomelhalás után fokozott az életveszélyes szívritmuszavarok kockázata, ezért évek óta sok beteg bőre alá beültetnek parányi defibrillátort, amely másodperceken belül hatékonyan működésbe lép. Egy évek óta folytatott vizsgálat adatai azt mutatták, hogy ez a beavatkozás nem javítja mérhetően az infarktus utáni kezelés eredményeit.

2009.10.09. Kardiológia