Képalkotó diagnosztika

Az orális fogamzásgátlók és a hirtelen halál rizikója? 1. rész

Úgy tűnik, hogy a jelenleg használatos orális fogamzásgátlók (OC) általánosságban nem rontják a hirtelen szívhalál (’sudden cardiac death’; SCD) kockázatát a kongenitalis hosszú QT-szindrómában (’long-QT syndrome’; LQTS) szenvedő nők esetében, azonban a potenciális kockázat OC típusonként változik, mivel azok különböző hormonokat különböző dózisokban tartalmaznak. Az sem ismeretes teljes egészében, hogy vajon a béta-blokkolók, amiket sok LQTS-ben szenvedő nő szed, csökkenthetik-e ezt a fajta kockázatot.

A röntgen és a radiológia hajnala. 2. rész

Röntgen a megállapításait „Újfajta sugarakról” címmel tette közzé a ’Proceedings of the Wurzburg Physical Medical Society’ szaklapban, ami egy viszonylag ismeretlen kiadvány volt, viszont gyorsan tettek közzé publikációkat. Röntgen publikációja valószínűleg nem az első lett volna, ami megemlíti az X-sugarakat, ha a történelem kicsit másképp alakul.

A röntgen és a radiológia hajnala. 1. rész

1895. november 8. éjjelén Wilhelm Conrad Röntgen, német származású fizikus, befejezte vacsoráját, és laboratóriumába ment, hogy elvégezzen néhány szokványos kísérletet. Röntgennek fogalma sem volt arról, hogy egy véletlen folytán hamarosan egy, a fantasztikum határán álló felfedezést fog tenni, hirtelen láthatóvá téve az egykor rejtett világot.

Férfiegészség és stressz

A stressz egy harc azzal, ami volt, van vagy lehet. Rendszerint abból ered, hogy egy valós vagy vélt szükséglet, igény kielégítésére nem rendelkezünk – vagy úgy érezzük, hogy nem rendelkezünk – elegendő erőforrással.

A here és a scrotum vizsgálata képalkotó eljárásokkal

A here és a herezacskóban elhelyezkedő többi szervek megbetegedései gyakran vezetnek a férfiak infertilitásához. Az infertilitáson kívül más folyamatok, mint a rosszindulatú daganatok, az akut vagy krónikus gyulladások szisztémás következményekkel járhatnak. A scrotumot elhelyezkedése folytán különböző sérülések is könnyebben érhetik, noha a here közvetlen sérülése nem gyakori.