Klinikai farmakológia

Recept nélkül alkalmazott antibiotikumok?

A Nyugat-Balkánon, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában megkérdezettek mintegy harmada használt antibiotikumokat az elmúlt évben recept nélkül - derül ki a Frontiers in Public Health című szaklapban 2023. novemberben közzétett felmérés eredményeiből. Az eredmény rávilágít az antimikrobiális rezisztenciával (AMR) kapcsolatos hiányosságokra az emberek körében, valamint arra, hogy sürgősen fel kell hívni a figyelmet az antibiotikumok helytelen és túlzott használatának következményeire.

A marihuána és a perifériás artériás betegség szoros kapcsolata

A Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI) 2023 tudományos ülésszakán bemutatták a marihuánafogyasztás és a perifériás artériás betegség (PAD) közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány eredményeit. Az eredmények szerint a marihuánát fogyasztóknál az általános népességhez képest jelentősen nagyobb volt a PAD kialakulásának kockázata.

Multicentrikus vizsgálat az empirikusan alkalmazott antibiotikumok nefrotoxicitásáról

A vancomycin és piperacillin-tazobaktám (VPT) egyidejű adásával összefüggésbe hozható akut vesekárosodással (AKI) kapcsolatos bizonyítékok ellentmondásosak, különösen az intenzív osztályon fekvő betegek esetében. Kutatási kérdés volt, vajon van-e különbség az intenzív osztályra való felvételkor gyakran felírt empirikus antibiotikumok (vancomycin és piperacillin-tazobaktám: VPT, vancomycin és cefepim: VC, vancomycin és meropenem: VM) és az akut vesekárosodás között?

A placebo hatásmechanizmusa

A külvilág reakcióinak és a betegség tüneteinek jelfeldolgozása is szerepet játszik a placebo hatásmechanizmusában. Az orvos előzetes tájékoztatására alapuló elvárás meghatározza a specifikus kezelésre, illetve a placebóra adott reakciót.