Migrén

Migrén és a jogok háziorvosi szemmel

A Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society, IHS) konszenzus kritérium rendszere alapján a migrén az elsődleges (önálló) fejfájásbetegségek közé tartozik. Előfordulási gyakorisága a magyar lakosságban mintegy 10-17% közé tehető (megközelítően 1,6 millióan szenvednek benne) és háromszor gyakoribb nőknél, mint férfiaknál.

2020.07.17. Migrén

Telemedicina az „otthon kényelmében”

A távkonzultáció és az online vizitek megjelenése a klasszikus értelemben vett orvoslás egy új, rendkívül izgalmas fejezetét nyitja meg előttünk. A megszokottól eltérő elektronikus rendelések gyorsan a mindennapjaink szerves részévé válhatnak, ennek feltétele azonban az orvostársadalom és a betegek oktatása, felkészítése a témában.

2020.06.29. Migrén

Migrén és a hormonális fogamzásgátlók

A migrén kialakulása nőknél 3-4-szer gyakoribb, mint férfiak esetén, és a panaszok megjelenése is eltérő lehet. A kutatások során kiderült, hogy nőknél gyakoribb az elsődleges fejfájás betegség kialakulása, és az első migrénes rohamot általában visszatérő rohamok követik. Ennek a megfigyelésnek a hátterében a hirtelen hormonális változások szerepét feltételezik, melyek általában a pubertás alatt vagy után alakulnak ki.

2020.06.19. Migrén

Migrén és komorbiditások: autoimmun betegségek

Cikksorozatunkban arra keressük a választ, hogy a migrén társulhat-e egyes szervi megbetegedésekkel, mint cardiovasculáris- és metabolikus, gastrointestinális, autoimmun valamint pszichiátriai kórképekkel. Befejező rész.

2018.06.20. Migrén

Migrén és komorbiditások: gastrointestinalis kapcsolat

Cikksorozatunkban arra keressük a választ, hogy a migrén társulhat-e egyes szervi megbetegedésekkel, mint cardiovasculáris- és metabolikus, gastrointestinális, autoimmun valamint pszichiátriai kórképekkel. A legfrissebb információkat az elmúlt év szakirodalmából merítettük. Második rész.

2018.06.06. Migrén

Háziorvosok és a migrénterápia: attitűdök, lehetőségek 2.

Az alapellátásban dolgozó orvosok között a fejfájással jelentkező betegek ellátása igen heterogén. A pontos helyzetfelmérés érdekében dr. Ertsey Csaba egyetemi docens, a Magyar Fejfájás Társaság titkárának szakmai vezetésével 2015. október 22-e és november 17-e között online adatfelvételt végeztek. A cikksorozat első részében röviden ismertettük az alapellátás jelenlegi helyzetét, jelen részben pedig rátérünk a háziorvosi kompetenciákra a napi gyakorlatban.

2018.05.23. Migrén

Háziorvosok és a migrénterápia: attitűdök, lehetőségek 1.

Az alapellátásban dolgozó orvosok között a fejfájással jelentkező betegek ellátása igen heterogén. A pontos helyzetfelmérés érdekében dr. Ertsey Csaba egyetemi docens, a Magyar Fejfájás Társaság titkárának szakmai vezetésével 2015. október 22-e és november 17-e között online adatfelvételt végeztek.

2018.05.16. Migrén

Migrén és terhesség

A migrén az egyik leggyakoribb ún. elsődleges fejfájás-típus. Statisztikák szerint a teljes népesség mintegy 12-16 százaléka lehet érintett. A migrén háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, közülük is elsősorban a 20 és 50 év közötti korosztály tagjait sújtja leginkább.

2016.12.22. Migrén