Pszichiátria

A probiotikumok hatása depresszióban

A mikrobióta-bél-agy tengely ígéretes célpontja a hangulatzavarok újszerű kezeléseinek, például a probiotikumoknak. Egy vizsgálat célja az elfogadhatósági és tolerálhatósági adatok és a beavatkozás hatásméretének becslése volt a probiotikumok kiegészítő kezelésként történő alkalmazására vonatkozóan súlyos depressziós zavarban (MDD) szenvedő betegek esetében.

2023.07.06. Pszichiátria

A hosszú-COVID következményeire vonatkozó definíciók

A SARS-CoV-2 fertőzéshez tartósan fennálló, visszaeső vagy új tünetek vagy más, az akut fertőzést követően fellépő egészségügyi hatások társulnak, amelyeket a SARS-CoV-2 fertőzés posztakut következményeinek (PASC), más néven hosszú COVID-nak neveznek. A PASC jellemzéséhez különböző, nem fertőzött és fertőzött egyénektől származó, prospektíven és egységesen gyűjtött adatok elemzése szükséges.

2023.06.20. Pszichiátria

Miért szoronganak az amerikai emberek?

Az Egyesült Államokban a legtöbb felnőtt (70%) szorong vagy nagyon szorong a saját vagy családja biztonságának megőrzése miatt, 42%-uk pedig nagyon szorong a fegyveres erőszak miatt - derül ki az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) által végzett országos mentális egészségügyi felmérés eredményeiből.

2023.06.07. Pszichiátria

A marihuána és a perifériás artériás betegség szoros kapcsolata

A Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI) 2023 tudományos ülésszakán bemutatták a marihuánafogyasztás és a perifériás artériás betegség (PAD) közötti kapcsolatot vizsgáló tanulmány eredményeit. Az eredmények szerint a marihuánát fogyasztóknál az általános népességhez képest jelentősen nagyobb volt a PAD kialakulásának kockázata.

2023.06.02. Pszichiátria

Ígéretes gyógyszer az Alzheimer-kórra

Egy 2. fázisú vizsgálat egy orális antiamiloid hatóanyag potenciális Alzheimer-kór (AK) módosító hatását mutatják, amelyet az AK patológiájának plazma- és képalkotó biomarkereinek pozitív változásai képviselnek.

2023.05.18. Pszichiátria

A magnéziumbevitel és az agytérfogat kapcsolata

A vizsgálatba a UK Biobank (n = 6001) 40-73 év közötti résztvevőit vonták be nemek szerint. A napi magnézium (Mg) bevitel becslésére a táplálékból származó Mg mennyiségét egy online számítógépes, 24 órára visszaemlékező kérdőív segítségével mérték.

2023.05.04. Pszichiátria

D-vitaminnal gyógyítható lesz a demencia?

Annak ellenére, hogy a D-vitamin-hiány a demencia előfordulásával összefüggésbe hozható, a pótlásának a szerepe nem egyértelmű. Egy tanulmány prospektív módon vizsgálta a D-vitamin-pótlás és a demencia előfordulása közötti összefüggéseket a Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ 12.388 demenciamentes személyénél.

2023.03.16. Pszichiátria