Pszichiátria

A hashajtó és demencia kapcsolata: érdekes meglepetés!

A vény nélkül kapható hashajtók használata gyakori a lakosság körében. A mikrobiom-bél-agy tengely hipotézis szerint a hashajtók használata összefügghet a demenciával. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje a hashajtók rendszeres használata és a demencia előfordulása közötti összefüggést az Egyesült Királyság (UK) Biobank adatbázisában.

2023.03.14. Pszichiátria

A béta-blokkolók és az erőszak kapcsolata

A béta-adrenerg blokkolót (β-blokkolót) szedő egyéneknél az erőszak csökkenése figyelhető meg azokhoz az időszakokhoz képest, amikor nem szedik a gyógyszert - derül ki egy 2023. január 31-én a PLOS Medicine nyílt hozzáférésű folyóiratban közzétett tanulmányból. Ha az eredményeket más tanulmányok is megerősítik, a β-blokkolók megfontolhatók az agresszió és az ellenséges viselkedés kezelésének egyik módjaként a pszichiátriai betegségekben szenvedő egyéneknél.

2023.02.21. Pszichiátria

Idősek jogosítványa és a közúti balesetek kapcsolata?

Egy vizsgálat során arra keresték a választ 2017 márciusától, hogy a vezetői engedély megújításához az idősebb járművezetők kognitív szűrővizsgálatára vonatkozó irányelv-módosítás összefüggésbe hozható-e a gépjármű-ütközések kockázatának csökkenésével a járművezetők esetében és a gyalogosok és kerékpárosok sérüléseinek megnövekedett kockázatával az idősebbek körében.

2023.02.13. Pszichiátria

Mi van az Alzheimer-kór előtt?

Egy új tanulmány alátámasztja azt a hipotézist, hogy az amiloid és a tau szintjének változásai már évekkel az Alzheimer-kór (AD) klinikai tüneteinek megjelenése előtt bekövetkeznek.

2022.12.22. Pszichiátria

Elektrolit-rendellenességek és evészavar?

Az evészavarok fokozott halálozáshoz és csökkent életminőséghez vezetnek. Bár az evészavarok akut megjelenése gyakran jár elektrolit-rendellenességekkel, továbbra sem ismert, hogy az elektrolit-rendellenességek megelőzhetik-e az evészavar jövőbeli diagnózisát.

2022.12.21. Pszichiátria