Pszichiátria

Kannabisz használat menopauzában?

A Menopauza Társaság éves ülésén bemutatott keresztmetszeti felmérés eredményei szerint ötből körülbelül két perimenopauzában vagy posztmenopauzában lévő nő használt valaha bármilyen formában kannabiszt, de 10%-uk az elmúlt hónapban használta azt.

2023.11.02. Pszichiátria

Az autizmus előfordulási gyakorisága a felnőttek körében

Az autizmus jelentett előfordulási gyakorisága a gyermekek körében az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedett. Nem vizsgálták azonban az ezzel párhuzamos következményeket a felnőtt Medicaid-rendszerre nézve, amely az alacsony jövedelem vagy fogyatékosság miatt autista felnőtteket biztosít.

2023.10.23. Pszichiátria

Nemi különbségek a stroke utáni kognitív károsodásban

A stroke utáni kognitív károsodás (PSCI) a stroke-túlélők mintegy felénél fordul elő. Halmozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a stroke funkcionális kimenetele rosszabb a nőknél, mint a férfiaknál. Továbbra sem ismert azonban, hogy a PSCI előfordulása és jellemzői különböznek-e férfiak és nők között.

2023.10.17. Pszichiátria

Szexuális diszfunkció skizofréniában

A szexuális diszfunkció és az egyes specifikus diszfunkciók prevalenciáját vizsgálták egy olyan vizsgálatban, amelybe azokat a tanulmányokat vonták be, amelyek szexuális diszfunkció előfordulási gyakoriságáról számoltak be skizofrénia spektrum zavarokban.

2023.10.04. Pszichiátria

Van kapcsolat a zsigeri, a hasi zsír és az agyi térfogatvesztés között?

A hasi zsír egyre inkább összefüggésbe kerül az agy egészségével. Összesen 10.001 egészséges résztvevőt vizsgáltak egész testre kiterjedő MR-képalkotó protokollal. A FastSurferrel végzett mélytanulás 96 agyi régiót szegmentált. Külön modellek szegmentálták a zsigeri és a bőr alatti hasi zsírt. A hasi zsírtípusok és a normalizált agytérfogatok regressziós elemzéseit értékelték, az életkor és a nem kontrollálása mellett. Logisztikai regressziós modellek határozták meg az agyi teljes szürke- és fehérállomány térfogatvesztésének kockázatát a zsigeri zsír legmagasabb kvartiliséből és ezen agyi térfogatok legalacsonyabb kvartiliséből.

2023.09.27. Pszichiátria

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórban: a neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára. Mivel ezek az új antiamyloid monoklonális antitestek (mAbs) nem elhanyagolható kockázatokkal és kezelési terhekkel járnak, amelyek gyökeresen eltérnek az Alzheimer-kór kezelésének jelenlegi fő pilléreitől, alkalmazásuk hatékony és méltányos átültetése a valós klinikai ellátásba a meglévő munkafolyamatok és infrastruktúra szisztematikus és gyakorlat-specifikus módosítását teszi szükségessé.

2023.09.21. Pszichiátria

A skizofrénia diagnózisát követő halálozás előrejelzői

A skizofréniával diagnosztizált betegek várható élettartama 10-12 évvel alacsonyabb, mint az általános populációban, és a halálozási szakadék a jelek szerint egyre súlyosbodik. E halálesetek közül sok elkerülhető lenne. Egy vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a halálozási arányokat és a halálozási okokat az első pszichózis-epizódot követően, valamint, megvizsgálja, hogy a kiinduláskor vagy a betegség alatt fennálló klinikai jellemzők előre jelezhetik-e a halálozást.

2023.09.13. Pszichiátria

Az éjszakai illat gazdagítás hatása a kognitív funkciókra

Az idősebb felnőttek kognitív vesztesége egyre nagyobb problémát jelent társadalmunkban, és ezért szükség van olcsó, egyszerű és hatékony otthoni kezelések kifejlesztésére. Egy vizsgálatot azzal a céllal végeztek, hogy feltárják az éjszakai illat gazdagítás alkalmazását a kognitív képességek javítására egészséges idős felnőtteknél.

2023.08.24. Pszichiátria

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórra: A neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára.

2023.08.08. Pszichiátria