Szemészet

Hidroxiklorokvin és a retinopátia: mire figyeljünk?

A hidroxiklorokint minden szisztémás lupus erythematosusban szenvedő betegnek ajánlják, és gyakran alkalmazzák más gyulladásos állapotok esetén is, de hosszú távú mellékhatásként látást veszélyeztető retinopátia a kezelés során előfordulhat.

2023.02.22. Szemészet

Az intravitreális injekciós szövődmények

Egy áttekintés rávilágít mind az intravitreális injekciós eljárás, mind a különböző intravitreális gyógyszerek, köztük az antivaszkuláris endoteliális növekedési faktorok, antibiotikumok, vírusellenes szerek, gombaellenes szerek, methotrexát és szteroidok szövődményeire. Az endophthalmitis arányának csökkentésére szolgáló technikák is szóba kerülnek.

2022.08.22. Szemészet

Frissített ajánlás gyermekkori uveitis kezelésére

A gyermekkori uveitis-szel foglalkozó multinacionális interdiszciplináris munkacsoport (’Multinational Interdisciplinary Working Group for Uveitis in Childhood’; MIWGUC) frissen kiadott ajánlása szerint a juvenilis idiopathiás arthritishez (JIA) társult uveitis (JIAU) és az idiopathiás krónikus anterior uveitis (CAU) kezelésében a glükokortikoidoknak áthidaló terápiának kellene lenniük.

2022.07.20. Szemészet

Lokális szteroidok és a ptosis

Miért állhat összefüggésben a lokális kortikoszteroidok instillálása a ptosis súlyosabb formájával és a sikertelen ptosis-helyreállítás magasabb arányával?

2022.01.24. Szemészet

Koffeinfogyasztás és a glaukóma kockázat?

Egy nemzetközi, multicentrikus vizsgálat szerint a napi szinten nagy mennyiségben elfogyasztott koffein több mint háromszorosára növelheti a glaukóma kockázatát azoknál, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy magasabb szemnyomás alakuljon ki náluk.

2021.09.22. Szemészet

Reménysugár a macula degeneráció kezelésében?

Kutatók megállapították, hogy az életkorral összefüggő makuladegeneráció (age-related macular degeneration, AMD) kezelése levodopával egy biztonságos és könnyen hozzáférhető, Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerrel stabilizálta és javította látásukat.

2021.09.02. Szemészet

Összefüggés a diabéteszes retinopátia és súlyos Covid-19 között?

Egy, az Egyesült Királyságban elvégzett kisebb, egyközpontú vizsgálatban a Covid-19 megbetegedés következtében történő intubáció kockázata a nagyon beteg kórházban kezelt betegeknél több, mint ötszörösére növekedett azok esetében, akik diabéteszes retinopátiában szenvedtek, szemben azokkal, akiknél nem állt fenn ez a betegség.

2021.07.07. Szemészet

Cornea transzplantáció és COVID-19

Német kutatók szerint boncolási eredmények arra engednek következtetni, hogy a Covid-19 fertőzött donoroktól származó cornea transzplantációja nem feltétlenül vezet a betegség átviteléhez, habár további kutatásokra van szükség.

2021.03.12. Szemészet