Szívsebészet

A magnézium-egyensúly a kardiovaszkuláris egészség feltétele

A magnézium jelenléte több mint 300 enzim működéséhez szükséges, és a hiánya a legkülönfélébb tünetekkel – köztük izomgörcsökkel, alacsony stressztűrő-képességgel – jár (1,2). Kardiovaszkuláris vonatkozásokat illetően a magnéziumhiány jelei és tünetei között említhető az aritmiák (köztük Torsade de pointes), a magas vérnyomás, a koronária spazmus, a csökkent miokardiális pumpafunkció, a digitálisz érzékenység, illetve a szívbetegségekben való elhalálozás kockázata (2).

2022.04.21. Szívsebészet

A Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság XIX. Tudományos konferenciája

Az orvosi terápiában világszerte egyre nagyobb teret hódítanak az innovatív technológiák. Ezek közé tartozik a sebkezelésben validált rendszerként működő negatívnyomás-terápia is, melyről a résztvevőknek lehetősége nyílik széleskörűen tájékozódni, tudásukat elmélyíteni, különböző szakterületen elért eredményekről, lehetőségekről konzultálni.

2016.11.01. Szívsebészet

Összekapcsozott szívbillentyű

A szívnek betegségek következtében rosszul záró vagy nyíló billentyűit szükség esetén műtéttel évtizedek óta tudják kezelni, cserélni, de egy új technika az egyik billentyű hibáját a mellkas fölnyitása nélkül is jelentősen javíthatja. Az új eljárásról az Amerikai Szívgyógyász Kollégium idei kongresszusán számoltak be.

2010.03.17. Szívsebészet