Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem megtartotta doktoravató ünnepségét

Megrendezte hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségét a Debreceni Egyetem. A pénteki eseményen öt tudományterület 130 új doktora vehette át oklevelét, átadták a habilitált doktori, a professor emeritus, valamint az emeritus tanácsadó címeket. Helmut Flacheneckert, a németországi Würzburgi Egyetem professzorát díszdoktorai sorába avatta az intézmény, Aradi Csaba ökológus pedig Pro Universitate-díjban részesült.
2024.06.04. Hírek

Debrecenbe "költöznek" a jövő gyógyszerei

Május 23-25 között Debrecen ad otthont a gyógyszerésztudomány legnagyobb hazai konferenciájának. A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának több oktatója és kutatója is előad majd a Congressus Pharmaceuticus Hungaricus nevű eseményen, ahol főként a gyógyszerészet jövője és a gyógyszerészeti tudományok legújabb eredményei lesznek a témák.
2024.05.22. Hírek

Új kutatás arról az étrend a rák közti kapcsolatról

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.
2023.12.28. Hírek

Biztonságosabb onkológiai terápia

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában végeztek speciális sugárkezelést az Elekta legmodernebb, kép-, és felszínvezérléssel felszerelt lineáris gyorsítójával. A rendszerrel a terápia rendkívül nagy pontossággal végezhető, így biztonságosabb és minimális a mellékhatások kialakulásának veszélye.
2023.09.28. Hírek

Sikeres az új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy éve elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet korábban csak néhány európai intézetben alkalmaztak. Az új eljárással tavaly május óta 13 neuroendokrin daganatban szenvedő beteget kezeltek Debrecenben. A Lutathera kezelés hatékony gyógymód a későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében, alkalmazásával jelentősen meghosszabbítható a betegek élete.
2023.06.12. Hírek