cukorbetegség

A nátrium-glükóz-kotranszport fehérje 2 gátlók pozitív hatása

A nátrium-glükóz-kotranszport fehérje 2 gátlók (SGLT-2s) a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél pozitív összefüggést mutattak mind a renalis, mind a kardiovaszkuláris kimenetellel. Azonban az összefüggés SGLT-2is és a 2-es típusú cukorbetegségben és akut vesebetegségben (AKD) szenvedő betegek körében lévő kimenetel továbbra is tisztázatlan.
2024.01.25. Belgyógyászat

A hármas típusú diabétesz a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
2024.01.22. Hírek

Kardiometeorológia: új tudományterület a Semmelweisen

A cukorbetegek, az 55 évnél idősebbek és a férfiak a legérzékenyebbek a szív- és érrendszeri betegségeket kiváltó légköri jelenségek változásaira a Semmelweis Egyetem friss kutatása szerint. Az éghajlatváltozás kardiovaszkuláris betegségekre gyakorolt hatását több éve vizsgálják az egyetemen, amely egy világszinten újnak számító tudományos diszciplína, a kardiometeorológia kialakulását is inspirálta.
2023.12.07. Hírek

Újdonságok a diabetes kezelésében

A diabetológia legfrissebb tudományos eredményeibe és a kezelési gyakorlatok újdonságaiba kaptak betekintést a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika valamint a Diabetológia és Anyagcsere Alapítvány által idén már 24. alkalommal megszervezett közös továbbképző tudományos rendezvény résztvevői.
2023.10.09. Hírek