D-vitamin
Egy étrend-kiegészítő jelentősen csökkentheti a szívroham kockázatát
Egy friss kutatás szerint a D-vitamin személyre szabott adagolása jelentősen csökkentheti a szívroham kockázatát a szívbetegséggel élő páciensek körében. A tudósok eredményei arra utalnak, hogy a D-vitamin-pótlást nem egységes adagokban, hanem a betegek vérszintje alapján kellene beállítani, hogy elérhető legyen az optimális, védelmet nyújtó hormonszint.
A terhesség alatt szedett D-vitamin védheti a gyermek mentális egészségét
Egy, a Queenslandi Egyetem által végzett nagyszabású tanulmány, mely a The Lancet Psychiatry című folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő újszülöttek esetében nagyobb az esély a későbbi mentális zavarok, például az ADHD, a skizofrénia és az autizmus kialakulására.
A D-vitamin-szint és a long-COVID kapcsolata
A long-COVID egy újonnan kialakuló szindróma, amely a COVID-19 túlélők 50-70%-át érinti, és amelyről még mindig nem rendelkezünk előrejelző tényezőkkel.
Együnk egészségesen tavasszal is!
Az egészséges táplálkozási minták betartása, bizonyos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) bevitele vagy meghatározott élelmiszerek (olajos magvak, hüvelyesek) fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a depressziós és a szorongásos tüneteket, melyek részei lehetnek a tavaszi fáradtságnak.