Európa

Uniós ügynökség: az új kábítószer-keverékek használata egyre nagyobb veszélyt jelent Európában

A kábítószerek hozzáférhetősége továbbra is magas Európában, a nagy hatáserősségű szintetikus anyagok, az új kábítószer-keverékek és a változó használati szokások egyre nagyobb veszélyt jelentenek - hívta fel a figyelmet az Európai Unió kábítószerekkel és kábítószer-függőséggel foglalkozó megfigyelőközpontja (EMCDDA) kedden közzétett jelentésében.
2024.06.12. Hírek

Európa fürdővizeinek többsége bakteriológiai szempontból biztonságos

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024.05.29. Hírek

A védőoltással megelőzhető betegségek száma megugrott: Európa riadót fúj

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint a COVID-19 világjárvány idején tapasztalt csökkenő szintek után a védőoltással megelőzhető betegségek, például a kanyaró és a szamárköhögés száma Európa-szerte aggasztóan megugrott. Az eredményeket az április 21-27. között megrendezésre kerülő 2024. évi Európai Immunizációs Hét részeként tették közzé, és hangsúlyozzák, hogy a közegészség védelme érdekében fokozott oltási kampányokra van szükség.
2024.05.22. Gyermekgyógyászat

Egyre kevesebb gyerek születik Európában

A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2022-ben az élve születések száma az Európai Unióban 1960 óta a legalacsonyabb szintet érte el. Abban az évben mindössze 3,88 millió csecsemő született az EU-ban, ami az első alkalom, hogy a születések száma 4 millió alá csökkent.
2024.05.20. Hírek

Európai parlamenti állásfoglalás: az abortuszhoz való jog alapvető jog

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást, az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni - jelentették ki az Európai Parlament képviselői Brüsszelben, az EP plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.
2024.04.12. Hírek

Az Európai Bizottság is felszólalt az újfajta vírus ügyében

"Az emberek fertőzésének kockázata továbbra is alacsony, az EU biológiai biztonsága és az ezzel kapcsolatos felügyelet magas szintű, de maradnia kell a fokozott éberségnek" – közölte az Európai Bizottság annak kapcsán, hogy április elején világszerte aggodalmat keltett a hír, miszerint az Egyesült Államokban valaki magas patogenitású madárinfluenza vírusra (H5N1) lett pozitív, amelyet fertőzött tejelő szarvasmarhák között kapott el.
2024.04.10. Hírek

Európa legnagyobb innovációs hálózatához férhetnek hozzá magyar egészségügyi startupok

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlajára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) csatlakozik az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) Health InnoStars hálózatához, hogy elősegítse a jövőbemutató egészségügyi innovációk sikeres piacra lépését Magyarországon és Európában - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
2024.04.08. Hírek