Magyarország

A magyar hegyi patakok felét kiszáradás fenyegeti

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) munkatársai folyamatosan vizsgálják a klímaváltozás hazai ökoszisztémára gyakorolt hatásait – olvasható az intézmény közleményében. Új tanulmányuk alapján a legdrámaibb átalakulás a korábban állandó vizű hegyi patakokban figyelhető meg: egyre gyakrabban száradnak ki, ami felkészületlenül éri élővilágukat. Az eredmények szerint a kiszáradás miatt a fajok és az egyedek száma csökken, ám az első, rövid idejű kiszáradások után megnő azon fajok aránya a közösségben, amelyek helyben ki tudják várni a víz visszatérését.
2024.05.27. Életstílus

Május elseji programajánló

A május 1-i programok 2024-ben is szórakoztató élményeket kínálnak az egész családnak. Budapest és az ország legjobb majálisaiból válogattunk, kikapcsolódást keresve a munka ünnepére.
2024.05.01. Életstílus

Újfajta kullancs jelent meg Magyarországon

A főként hazánktól délebbre őshonos Hyalomma-kullancsok vándormadarak segítségével érkezhettek hazánkba. Ezek a kullancsok képesek a 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz terjesztésére.
2024.04.08. Életstílus

Emelkedett a szervdonációk száma 2023-ban Magyarországon

Magyarországon 2023-ban tovább emelkedett a szervdonációk és ennek következtében a szervtranszplantációk száma is, amelyet a koronavírus járvány korlátozott világszerte. Tavaly több donáció, több vese-, máj- és szívátültetés történt, mint a megelőző évben.
2024.02.21. Hírek

Az Európai Bizottság cáfolja a magyar kormány álláspontját a Pfizer kontra Magyarország perben

Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel – mondta a Népszavának Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő reagálva arra, hogy a magyar kormány szerint feleslegesen rendelt be annyi vakcinát az Európai Bizottság.
2023.12.07. Hírek