Semmelweis Egyetem

Endoszkópos vérzéscsillapítás szimulátoros oktatásával tarol a Semmelweis Egyetem

Akár gyomortükrözést vagy epeúti beavatkozásokat is gyakorolhatnak a szakorvosjelöltek a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán (STéG) 2024 januárjától elérhető szimulátor segítségével. A május végén rendezett nemzetközi endoszkópos képzésen nyolc ország 22 gasztroenterológus szakorvosjelöltje e mellett további, széleskörűen még nem elérhető eszközökön és egyedülálló körülmények között sajátíthatta el az alapvető endoszkópos eljárásokhoz szükséges készségeket.
2024.06.10. Hírek

A tüdőultrahang a jövő fonendoszkópja

A tüdő ultrahangos vizsgálata jelentősen javíthatja a légzészavarban szenvedő újszülöttek, koraszülöttek túlélési esélyeit. Bár a módszer még nem terjedt el széles körben, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Magyarországon most először tartottak erről nemzetközi képzést a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszékének szervezésében.
2024.06.03. Hírek

Szaglásterápia segíthet a depressziós betegeken

A Semmelweis Egyetem kutatói a szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát vizsgálták és erről szóló eredményeiket nemzetközi szaklapban tették közzé. A több mint 300 ezer emberbevonásával készült felmérés alapján megállapítható, hogy előre lehet tudni ki az, aki hajlamosabb a depresszióra és milyen tényezőkön múlik ez a hajlam. A depresszió miatt évente több mint 700 ezer ember követ el öngyilkosságot világszerte, így ez a betegség nagyon is globális probléma és nem érdemes félállról venni.
2024.05.24. Hírek

Migrénnel küzdőknek segít "Az Év Gyógyszere"

Akut fejfájás enyhítése mellett újabb migrénrohamok megelőzésére is alkalmas az a rimegepánt hatóanyagú szer, mely újszerű hatásmechanizmusa miatt elnyerte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság „Az Év Gyógyszere” díját 2023-ban. A díjat dr. Ferdinandy Pétertől, a társaság elnökétől Zsigmond Krisztina, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezetője vette át a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában megrendezett ünnepélyes átadón.
2024.05.14. Hírek

A Szenior Akadémián ezúttal a sportkardiológia volt fókuszban

A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének tizenkettedik, záró alkalmán Dr. Vágó Hajnalka, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Sportorvostan és Kardiológiai Tanszékének professzora beszélt a sportkardiológiai kivizsgálásról, a különböző rizikócsoportokról és a hirtelen szívhalálról is.
2024.05.13. Hírek

Magzati Medicina munkacsoport alapult a Semmelweis Egyetemen

Országos szinten először végeztek a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az év elején. Az eljárásnak köszönhetően sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülöttként jöjjön világra.
2024.04.09. Hírek

Virtuális szemüveg-technikával segítik a tumoros betegeket

Hazánkban először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást megelőzően egy VR-szemüvegen keresztül virtuálisan megjelenítették a daganatot és annak környezetét, ezzel pontos képet kapva a tumor elhelyezkedéséről és a környező erek állapotáról.
2024.03.21. Hírek