agy

A gesztikulálás segíti a gondolkodást

Ha hevesebb stílusban magyarázunk valamit, szinte hozzátartozik, hogy gesztikulálunk beszéd közben, mely sokszor már fel sem tűnik saját magunk számára. Azonban sima, higgadt beszéd közben is mutogathatunk a kezünkkel és fejezhetjük ki, vagy nyomatékosíthatjuk vele mondandónkat, mely mint kiderült, hasznos célt szolgál.
2024.03.07. Életstílus

Van kapcsolat a zsigeri, a hasi zsír és az agyi térfogatvesztés között?

A hasi zsír egyre inkább összefüggésbe kerül az agy egészségével. Összesen 10.001 egészséges résztvevőt vizsgáltak egész testre kiterjedő MR-képalkotó protokollal. A FastSurferrel végzett mélytanulás 96 agyi régiót szegmentált. Külön modellek szegmentálták a zsigeri és a bőr alatti hasi zsírt. A hasi zsírtípusok és a normalizált agytérfogatok regressziós elemzéseit értékelték, az életkor és a nem kontrollálása mellett. Logisztikai regressziós modellek határozták meg az agyi teljes szürke- és fehérállomány térfogatvesztésének kockázatát a zsigeri zsír legmagasabb kvartiliséből és ezen agyi térfogatok legalacsonyabb kvartiliséből.
2023.09.27. Neurológia

Kognitív visszajelzés hatása az alkoholfogyasztási viselkedésre

Az alkoholfogyasztás világszerte jelentős mértékben hozzájárul a betegségek kialakulásához és a halálozáshoz. Jelentős szakirodalom utal arra, hogy a rövid webalapú beavatkozások, amelyek személyre szabott normatív és/vagy egészségügyi következményekre vonatkozó visszajelzést tartalmaznak, hatékonyan csökkentik az alkoholfogyasztást.
2023.07.25. Háziorvostan