allergia

Emelkedni fog a nyírfapollen koncentrációja

A kora tavaszi fák - az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a mogyoró - pollenjének mennyisége várhatóan hétvégére lecsökken, míg a nyírfapollen koncentrációja jelentősen emelkedni fog a levegőben - áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett pollenjelentésében.
2024.03.27. Hírek

Extrém allergiák – egy rendhagyó gyűjtemény

A túlérzékenységi reakciók, allergiás panaszok és betegségek mögött jellemzően nagyon hasonló patofiziológiás folyamatok zajlanak le. Vannak viszont olyan ritka, kevésbé ismert allergiák, melyek extrém jellege miatt mégsem olyan egyszerű a megoldás, mint a korszerű antihisztamin kezelés, illetve az allergén lehetőség szerinti elkerülése. Vannak viszont, akiknél egy pár bőrcipő, a víz, sőt, akár egy érintés is allergiás reakciót válthat ki. Ráadásul ezek még nem is a legextrémebb esetek!
2023.11.22. Szezonális allergia

Egy újabb allergia?

Az Alfa-gal allergia (AGS) egy újonnan kialakuló, kullancscsípéssel összefüggő, immunglobulin E-mediált allergiás állapot, amelyet az oligoszacharid galaktóz-alfa-1,3-galaktózra (alfa-gal) adott reakció jellemez. Ez az anyag az emlősök húsában és emlősökből származó termékekben található, beleértve a tejet, más tejtermékeket és egyes gyógyszeripari termékeket.
2023.11.08. Belgyógyászat

Nagyon magas a parlagfű pollenszórása

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden az MTI-t.
2023.09.06. Hírek

Ezek a dolgok vonzzák leginkább a darazsakat

A darazsak látogatása a kertben gyakran az emberi tevékenységgel függ össze – még ha az akaratlanul történik is. De a strandon vagy az étterem teraszán ülve is jó okkal környékeznek meg a csípésük miatt rettegett állatok.
2023.07.25. Életstílus