allergológia és klinikai immunológia

A körömrágás és az ujjszopás csökkenti az allergia kockázatát

Azok a gyermekek, akik kisiskolás korukban rágják a körmüket vagy szopják az ujjukat, kamasz és felnőttkorukra társaiknál kevésbé hajlamosak a gyakori allergénekkel szembeni érzékenységre. Az asztma és a szénanátha veszélyét ugyanakkor látszólag nem befolyásolja a két rossz szokás. Az eredmények egy Új-Zélandi populáció-bázisú születési kohorsz tanulmányból származnak.

Újfajta ételallergiák

Egy Amerikában végzett ételallergiás reakciókat vizsgáló nagyarányú felmérésből kiderül, hogy az USA-ban élő ázsiai-indiai származású és fehér gyermekek ételallergia mintázata eltérő, azaz jellemzően nem ugyanazokra az ételekre vagy ételcsoportokra allergiásak.

Adjunk-e glükokortikoidokat anaphylaxiás gyermekeknek? - Glükokortikoidok alkalmazása bifázisos anaphylaxisban

Az anaphylaxiás epizódon áteső gyermekek mintegy 20%-ánál léphet fel bifázisos reakció, vagyis az eredeti epizód rendeződése után ismét fellépő anaphylaxiás tünetek. Bár az elmúlt két évtized során a glükokortikoidokat gyakran alkalmazták az anaphylaxiás betegek kezelésére, hiányoznak a rutinszerű alkalmazás indokoltságát alátámasztó adatok.

Mit tehetünk a csecsemők ételallergiájának megelőzése érdekében?

Manapság, amikor az ételallergiás gyermekek száma egyre nő, a szülők gyakran felteszik kérdést: Mit tegyek, hogy a kisbabám ne legyen ételallergiás? A Canadian Medical Association Journal (CMAJ) szakmai folyóiratban közölt új áttekintés az ételek bevezetésére és az ételallergia megelőzésére vonatkozó legfrissebb bizonyítékok alapján próbál választ adni az aggódó szülőknek.