antibiotikum

Recept nélkül alkalmazott antibiotikumok?

A Nyugat-Balkánon, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában megkérdezettek mintegy harmada használt antibiotikumokat az elmúlt évben recept nélkül - derül ki a Frontiers in Public Health című szaklapban 2023. novemberben közzétett felmérés eredményeiből. Az eredmény rávilágít az antimikrobiális rezisztenciával (AMR) kapcsolatos hiányosságokra az emberek körében, valamint arra, hogy sürgősen fel kell hívni a figyelmet az antibiotikumok helytelen és túlzott használatának következményeire.

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) endocarditis kezelésére vonatkozó irányelvek

A fertőzéses endocarditis (FE) jelentős közegészségügyi kihívást jelent. 2019-ben az FE becsült incidenciája 13,8 eset volt évente 100.000 alanyra vetítve, és az FE 66.300 halálesetért volt felelős világszerte. Az ehhez kapcsolódó magas morbiditás és mortalitás (1723,59 fogyatékossággal korrigált életév és 0,87 haláleset 100.000 lakosra vetítve) miatt a legjobb megelőző stratégiák azonosítása áll a kutatások középpontjában. Az ESC 2015-ös, a fertőzéses endocarditis kezelésére vonatkozó iránymutatásának közzététele óta fontos új adatok jelentek meg, amelyek az ajánlások aktualizálását tették szükségessé.
2023.09.12. Kardiológia

Egy új tesztelés kimutatja, hogy a beteg valóban allergiás-e a penicillinre

A penicillin az egyik legtöbbször alkalmazott antibiotikum, ám a szer által kiváltott allergiás reakció miatt sokan nem használják. Érdemes azonban tudni, hogy a valódi penicillin allergia ritka, és sokakat túldiagnosztizálnak. Egy új módszer azonban hatékonyan kimutatja, hogy a beteg valóban allergiás-e a készítményre.
2023.09.08. Hírek

Már akkora a baj, hogy az Európai Bizottság lép a gyógyszerhiány ellen

Az Európai Bizottság, az EU-tagállamok gyógyszerügynökségeinek vezetői és az Európai Gyógyszerügynökség kedden javaslatokat tettek olyan intézkedésekre, hogy ne alakulhasson ki hiány az európai betegek légúti fertőzéseinek kezelésére használt fontos antibiotikumokból. Az EB a tagállamokkal szorosan együttműködve megteszi majd a szükséges lépéseket, például adott esetben intézkedik a közös beszerzésről.
2023.07.19. Hírek

Probiotikumok alkalmazása újszülötteknél

A nagyon alacsony születési súlyú újszülöttek (VLBW) esetében randomizált klinikai vizsgálatok (RCT) alapján a probiotikum kezelés csökkenti a nekrotizáló enterokolitisz (NEC) kockázatát, kisebb mértékben csökkentve a szepszis és a halálozás kockázatát. Kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az USA újszülött intenzív osztályain (NICU) milyen arányban alkalmaznak probiotikumokat, és hogy a vizsgálatokban tapasztalt előnyök a gyakorlatban is megvalósultak-e.
2023.05.30. Háziorvostan