belgyógyászat

Preexpozíciós profilaxis a HIV-fertőzés megelőzésére

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 1,2 millió HIV-fertőzött él, és az első esetek 1981-es bejelentése óta több mint 760.000 ember halt meg a HIV-vel kapcsolatos szövődményekben. Bár a HIV kezelhető, nem gyógyítható, és jelentős egészségügyi következményekkel jár. Ezért a HIV megelőzésére irányuló hatékony stratégiák fontos közegészségügyi és klinikai prioritást jelentenek.
2023.09.11. Belgyógyászat

A nátriumbevitel és az atheroszklerózis kapcsolata

A magas sófogyasztás növeli a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Korábbi tanulmányok beszámoltak a sófogyasztás és a nyakiverőér-szűkület közötti összefüggésről, de a koszorúér-atheroszklerózissal való összefüggésről nem számoltak be.
2023.04.17. Belgyógyászat

TAVI vagy sebészet?

Két randomizált vizsgálat összevont elemzése szerint a transzkatéteres aortabillentyű-implantáció (TAVI) szignifikánsan kevesebb bioprotetikai billentyű diszfunkcióval (BVD) járt együtt, mint a sebészi protézis beültetés, a MedStar Heart & Vascular Institute által szponzorált Cardiovascular Research Technologies konferencián nem sokkal a vége előtt ismertetett adatok szerint.
2023.03.21. Belgyógyászat

Bradyarrhythmia pitvarfibrillációra szűrt betegeknél

A bradyarrhythmiák igen gyakoriak időskorban, és bár ezek a ritmuszavarok kockázati markereket jelenthetnek, felismerésük és kezelésük nem jár együtt a klinikai kimenetel csökkenő gyakoriságával. Egyre nagyobb az érdeklődés a szívritmus-monitorozás és a szubklinikus pitvarfibrilláció (AF) kimutatására szolgáló technológiák iránt, ami a bradyarrhythmiák eseti diagnózisához vezethet.
2023.03.17. Belgyógyászat

Új célértékek a vérnyomás kezelésében?

Az Amerikai Családorvosi Akadémia (AAFP) új klinikai gyakorlati útmutatót tett közzé. Kevés olyan dolog van, amit gyakrabban kezelünk, mint a magas vérnyomást, ezért azt gondolnánk, hogy az irányelvek már régen egyértelműek kellenének, hogy legyenek. Kevesebb mint 10 évvel ezelőtt, 2014-ben a JNC 8 (Eighth Joint National Committee) a 60 év alattiak számára 140/90 Hgmm alatti, a 60 év felettiek számára pedig 150/90 Hgmm alatti célértékeket javasolt.
2023.02.20. Belgyógyászat

A magas vérnyomás csapat-alapú kezelése a járóbeteg-ellátásban

A cikk célja volt áttekinteni a jelenlegi szakirodalmat a magas vérnyomással kapcsolatos úgynevezett csapat-alapú gondozási (TBC), azaz többszakmás felügyeletet biztosító beavatkozások ambuláns környezetben történő megvalósításának klinikai hatékonyságával és költséghatékonyságával kapcsolatban, és megvitatni a megvalósítással kapcsolatos kihívásokat.
2023.01.10. Belgyógyászat

Ennivaló nikotin?

Egy nemrégiben Dél-Kalifornia középiskoláiban végzett felmérés szerint a 9. és 10. osztályosok több mint 3%-a kipróbálta már a nem terápiás nikotinos rágógumit, gumicukrot, tablettát vagy cukorkát.
2022.12.30. Belgyógyászat