Radiológia

A mesterséges intelligencia alkalmazása PET/CT vizsgálatokban

Egy, a Nukleáris Medicina és Molekuláris Képalkotó Társaság 2024-es találkozóján bemutatott kutatás szerint egy újszerű mesterséges intelligencia (AI) megközelítés hat különböző daganat típust képes pontosan felismerni az egész testet érintő PET/CT-vizsgálatokon. A tumorterhelés automatikus számszerűsítésével az új eszköz segítséget nyújthat a betegek kockázatának felmérésében, a kezelésre adott válasz előrejelzésében, valamint a túlélési esélyek megítélésében.

2024.07.18. Radiológia

A szemaglutid javítja a térdízületi gyulladásos fájdalmat?

A glükagonszerű peptid 1 (GLP-1) receptor agonista szemaglutid (Wegovy) nemcsak fogyást idézett elő, hanem javította a térdfájdalmat térdízületi artritiszben (OA) és elhízásban szenvedő embereknél, a STEP 9 vizsgálat eredményei szerint. A kiindulási értéktől a 68. hétig a Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) fájdalom-pontszámmal értékelt térdfájdalom átlagos változása a szemaglutid esetében 41,7 pont csökkenést, míg az ezzel párosított placebo esetében 27,5 pont csökkenést mutatott szignifikáns mértékben (p <0,001).

2024.05.23. Radiológia

Mesterséges intelligencia a sclerosis multiplex diagnosztikában?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer (CNS) gyakori neurodegeneratív és gyulladásos demielinizáló állapota, melyet a fokális elváltozások és diffúz neurodegeneráció jellemzi a gerincvelőben és az agyban. Az SM-ben szenvedő egyének jelentős kognitív és fizikai fogyatékosságban szenvednek, ami néha a munkaerőpiacról való idő előtti kivonulást okozza. Világszerte körülbelül 2,8 millió ember él SM-el. A betegséget módosító terápia (DMT) rendkívül hatékonynak bizonyult, és csökkenti a betegség kiújulásának kockázatát.

2023.11.24. Radiológia

Metotrexát osteoarthritisben?

A kézízületi gyulladás egy olyan rokkantságot okozó állapot, amelyre kevés hatékony terápia létezik. Egy vizsgálat célja a metotrexát hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata volt 6 hónapos időtartamban kézízületi gyulladásban szenvedő betegek körében.

2023.11.17. Radiológia

Mesterséges intelligencia: röntgenfelvétel és betegadat együtt?

A Radiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint egy új mesterséges intelligencia (MI) modell a képalkotó információkat klinikai betegadatokkal kombinálja, hogy javítsa a mellkasi röntgenfelvételek diagnosztikai teljesítményét. A klinikusok a betegségek diagnosztizálásakor képalkotó és nem képalkotó adatokat egyaránt figyelembe vesznek. A jelenlegi MI-alapú megközelítések azonban arra vannak kitalálva, hogy egyszerre csak egyféle adattípussal oldjanak meg feladatokat.

2023.10.26. Radiológia

MRI vagy CT szédülésben?

Az American Journal of Roentgenology (AJR) című folyóiratban megjelent kézirat szerint a sürgősségi osztályról (ED) mindössze a CT-vel és a CTA-val történő vizsgálat után elbocsátott betegek számára előnyös lehetett volna egy alternatív vagy kiegészítő MRI-értékelés, beleértve a modalitás speciális rövidített protokolljának használatát.

2023.07.28. Radiológia